Malatya’da 8 ve 25 Ocak’ta yaşanan depremler, güncel fay haritalarında yer almayan yeni bir fay hattının varlığını gösterdi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, bu fay hattının 7 büyüklüğünde bir deprem potansiyeli taşıdığını uyarısında bulundu.

Kutoğlu, “Bu yeni bir hat, mevcut fay haritalarında görünmüyor. Ama yer hareketlerine baktığımızda burada bir fay olduğunu anlıyoruz. Fayın uzunluğu 30 ile 40 kilometre arasında. Bu da 6,5’ten büyük 7’ye kadar bir deprem yapabileceği anlamına geliyor” dedi.

ZBEÜ Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurucusu olan Geomatik Mühendisliği’nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya’da 25 Ocak’ta meydana gelen depremin ardından radar uydu verileri ve kendi geliştirdikleri deprem tehlike yazılımı ile bölgede araştırma yaptığını söyledi.

Ana fay kolunun yanında bir yan kol

Kutoğlu, geçen yıl 6 Şubat’ta 11 ili etkileyen depremlerde ana fay kolunun kırıldığını belirterek, "Malatya’da bu yıl 5 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Ayrıca 8 Ocak’ta da aynı hatta 4,3 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Uydu verilerinden elde ettiğimiz yer yüzeyi hareketleri haritasına göre bu ay içinde olan 2 deprem, ana fay kolunun yanında bir yan kol üzerinde gerçekleşti. Haritada renk değişimiyle gördüğümüz bu hat, mevcut fay haritalarında yok.

prof-dr-kutoglu-malatyadaki-2-deprem-ayni-hatta-ancak-mevcut-fay-haritalarinda-yok-6338-dhaphoto3.jpg

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu

Ama yer hareketlerine baktığımızda burada bir fayın varlığını tespit ediyoruz. Tarihsel kayıtlara göre de bu bölgede 1893 yılında büyük bir deprem olmuş. Bu yüzden bu yan fay kolunun da 1893’tekine benzer büyük bir deprem yapma ihtimali var. Fayın uzunluğu 30 ile 40 kilometre arasında. Bu da 6,5’ten büyük 7’ye kadar bir deprem yapabileceği anlamına geliyor" diye konuştu.

Malatya içinden geçen fay endişe verici

Deprem olan fayın mevcut haritalarda görünmediğini vurgulayan Prof. Dr. Kutoğlu, "Radar verileriyle baktığımızda burada bir fay çizgisi oluştuğunu görüyoruz. 6 Şubat depreminden sonra bölgede ciddi bir hareketlilik var. Bu depremler de enerjilerini başka faylara aktarıyor olabilir.

Göztepe taraftarı, kutlamaya stat dışında da devam etti Göztepe taraftarı, kutlamaya stat dışında da devam etti

Bu bakımdan tarihsel depremlere baktığımızda bizi en çok endişelendiren Malatya içinden geçen fay. Bu fay, 1936 yılında 6,2 büyüklüğünde bir deprem yapmış. Bu fayın da 6,5’ten büyük bir deprem yapma riski var. Bu yüzden bölgede deprem tehlikesini sürekli izlemek gerekiyor" dedi.

Kaynak: DHA