Haber/ Didar DEMİRCİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz gün yaptığı normalleşme açıklaması kahveci esnafının beklentilerini karşılamaktan uzak kaldı. Pandemi sürecinde kepenk açamayan esnaf, AVM’lerde olduğu gibi HES Kodu ile işyerlerini açmak istediğini daha öncesinde de bir çok kez dile getirmişti. Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan İzmir Kahveciler Odası Başkanı Hakkı Kırdı, “Cumhurbaşkanı 'Uzaya gidiyoruz' diyor ancak esnaf cehennemin dibine gidiyor” dedi.

11 Aydır kapalıyız

Kahveci esnafına verilen pandemi desteklerinin yeterli olmadığını, ikinci destek ödemesinin gelmesine karşılık birçok esnafın, birinci ödeneklerini alamadığını dile getiren Kırdı, “En çok zarar gören kahveci esnafı masasını sandalyesini satacak durumuna geldi. Biz 11 aydır kapalı olan esnaf grubuyuz. 750 lira kira yardımı yapıldı. Onu da çoğu esnaf alamadı. Bin liralık destek aynı şekilde. 'Yattı, sistemde onaylandı' deniliyor ancak maalesef o paraları dahi alamadık. İkinci ödemelerin zamanı geldi. Esnaf kendini kredi kartı ve borçlarla geçindirmeye çalışıyor. Esnaf borcunu ödeyemediği için dolandırıcı konumuna düştü. Uzaydan önce bizim geçimimizi sağlayacak destek paketleri açıklasınlar ya da bir an önce bizim işletmelerimizin açılması için adım atsınlar ki birikmiş borçlarımızı ödeyebilelim” diye konuştu. Kahveciler için normalleşme dönemi başlasa bile sorunların devam edeceğini kaydeden Kırdı, “Çoğu esnaf iş yerini kapattı. Yeniden açmak için zamana ihtiyacı var” ifadesini kullandı.

'Yerinde Karar' dönemi nasıl olacak?

Kovid-19 salgınıyla mücadele sürecinde hayata geçirilen 'Yerinde Karar' döneminde her ildeki vaka sayısı, aşılama oranı gibi veriler normalleşme adımlarının atılmasında belirleyici rol olacak. Buna göre; Her il, vaka aşılama oranı gibi ölçütler çerçevesinde düşük, orta, yükse ve çok yüksek olmak üzere risk grubunda sınıflandırılacak. Bu risk grupları gözetilerek mart itibariyle kademeli normalleşme süreci başlatılacak. Normalleşme takvimi risk gruplarına göre her il için ayrı ayrı hayata geçirilecek. Sokağa çıkma kısıtlaması, hafta sonu uygulamasından başlanarak illerin durumuna göre aşamalı şekilde kaldırılacak. Uzaktan eğitim gören öğrencilerin durumu, vaka sayılarına göre her il için ayrı ayrı değerlendirilecek. Restoran, kafe, kıraathane ve benzeri yerlere ilişkin yol haritası da gelecek günlerde netlik kazanacak. Normalleşme adımları atılırken illerdeki vakaların seyri sürekli takip edilecek. Vaka sayısı azalan illerde normalleşme hızlandırılacak. Vatandaşın normalleşme sürecini, rehavete kapılmadan Kovid-19 tedbirlerini gözeterek sürdürmesi önem taşıyacak. Öte yandan Kısa Çalışma Ödeneği de son kez mart ayının bitimine kadar uzatıldı.