Yapay zekâ destekli arama motoru Perplexity’nin CEO’su Aravind Srinivas, gençleri ve kariyer planlaması yapanları ilgilendiren çarpıcı bir açıklamada bulundu. Özellikle üniversite tercihi döneminde olan gençleri uyardı: Bazı beyaz yaka meslekler önümüzdeki 1 yıl içinde tarihe karışabilir.
İlk hedef: İK uzmanları ve yönetici asistanlar
Srinivas, The Verge’in Decoder podcast'inde yaptığı açıklamada, insan kaynakları (İK) uzmanları ve yönetici asistanlarının işlerinin, yapay zekâ ajanları tarafından kısa sürede tamamen devralınabileceğini söyledi. Geliştirdikleri Comet adlı YZ aracını örnek gösteren CEO, bu aracın, işe alım süreçlerini ve yöneticilere destek işlerini baştan sona yerine getirebilecek kapasiteye ulaştığını aktardı.
Comet neler yapabiliyor?
Srinivas, Comet’in potansiyelini anlatırken, örnek olarak şunları sıraladı:
Stanford mezunu mühendisleri listeleyip, LinkedIn profillerini Google Sheet’e aktarıyor
İletişim bilgilerini bulup, kişiselleştirilmiş e-postaları otomatik gönderiyor
Yanıt verenleri işliyor, takip ediyor, takvimle entegre şekilde toplantı planlıyor
Görüşme öncesi özetler hazırlıyor
Comet'in bu görevleri halen yüzde 100 başarıyla yapamadığını belirten Srinivas, GPT-5 gibi modellerle bu sınırların aşılacağını öngörüyor. “Altı ay ile bir yıl içinde bu işleri kusursuzca yapacaklar” diyor.
Bu meslekler risk altında
Srinivas’ın açıklamaları ve küresel yapay zekâ trendleri, önümüzdeki dönemde bazı mesleklerin ciddi tehlike altında olduğunu ortaya koyuyor. İşte yapay zekâ tarafından yakın zamanda kısmen ya da tamamen devralınması beklenen meslekler:
İnsan kaynakları uzmanları
Yönetici asistanları
Müşteri temsilcileri ve çağrı merkezi çalışanları
Muhasebe personeli ve finansal raporlama uzmanları
Veri girişi ve raporlama personeli
Teknik destek elemanları
Satış destek uzmanları (özellikle teklif hazırlayanlar)
İçerik editörleri ve temel düzey metin düzenleyiciler
Öğrencilere ve velilere kritik uyarı
Üniversite tercih döneminde olan adaylara da seslenen Srinivas, gelecekte varlığını sürdürecek meslekler üzerine düşünülmesini tavsiye ediyor. Yenilikçi, teknolojiye uyumlu, yaratıcı düşünme ve insan odaklı yeteneklerin önem kazanacağına dikkat çeken Srinivas, yapay zekâyla rekabet etmek yerine, onunla çalışabilen bireylerin avantaj sağlayacağını belirtiyor.