Ulusal Eğitim Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi İşbirliği Protokolü" (ÇEDES) hakkında yargı yoluna gitti. Dernek, protokolün, eğitim ve laiklik ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

Zeytinyağının Kıymetli Yan Ürünü: Pirina Yağı Nedir, Ne İşe Yarar? Zeytinyağının Kıymetli Yan Ürünü: Pirina Yağı Nedir, Ne İşe Yarar?

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve İzmir Müftülüğü arasında yapılan ek protokolle, İzmir'deki 842 okula imam, hatip, kuran kursu öğreticisi, vaiz ve din hizmetleri uzmanı atanmasını sağlayan ÇEDES protokolü, aynı şekilde Eskişehir'de de uygulanmıştır. Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi Başkanı ve 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Münevver Aktaş'ın hazırladığı dava dosyası, 07.09.2023 tarihinde Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Osman Gazi Oktay tarafından Danıştay'a açılan bir dava ile yargıya taşındı.


'LAİKLİK İLKESİNE AYKIRI'

Dernek tarafından yapılan açıklamada, ÇEDES protokolünün 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na, 7354 Öğretmen Meslek Kanunu'na, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na, 430 Sayılı Tevhidi Tedrisat Kanunu'na ve Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'ne aykırı olduğu ve Anayasamızın başlangıcındaki Laiklik ilkesine, M.24, M.42, M.6/son hükmüne aykırı olduğu ifade edildi. 

Kaynak: BÜLTEN