Bir asteroit, geniş uzayda amaçsızca sürükleniyor. Sabit bir yolu veya varış noktası olmayan 'kozmik göçebe' bazen yerçekimi kuvvetleri nedeniyle diğer uzay nesneleri ve gezegenlerle yakın temasa girer. NASA gibi uzay ajansları, gezegenimizin herhangi bir felaket etkisinden korunabilmesi için bu gök gezginlerini izlemeye yönelik programlar geliştirdi. Amerikan uzay ajansı, Dünya'nın çok yakınından geçecek asteroitleri listeleyen özel bir sayfa bile oluşturdu. Ve bu liste Asteroid 2023 SN6'nın kendi gezegenimize doğru yarışını gösteriyor.

Uçak Büyüklüğünde Uzay Taşı Yakından Geçecek!


Uçak büyüklüğündeki uzay taşı, 4 Ekim (Çarşamba) günü 4,8 milyon kilometre uzaklıktan Dünya'yı geçecek; uzaydaki mesafenin astronomik terimlerle ölçüldüğü göz önüne alındığında hala yakın.

Prof. Dr. Naci Görür: Depreme dirençli şehir yaratmalıyız Prof. Dr. Naci Görür: Depreme dirençli şehir yaratmalıyız

NASA verilerine göre asteroit saatte 30.564 kilometre hızla ilerliyor.

Ancak uzay ajansının Dünyaya Yakın Nesne Çalışmaları Merkezi (CNEOS), asteroidi potansiyel olarak tehlikeli bir nesne olarak sınıflandırmadı.

Adını 1930'larda Alman gökbilimci Karl Reinmuth tarafından keşfedilen 1862 Apollo asteroitinden alan, Dünya'ya Yakın Asteroitler Apollo grubuna aittir.

Güneş sistemimizin oluşumunun kalıntıları olan asteroitler, uzay kayaları sıklıkla yuvarlanır ve döner ve doğduğu yerin momentumu tarafından ileri doğru itilir. Asırlardır süren kozmik radyasyon ve mikrometeoroid çarpışmalarla yıpranan yüzeyleri, asteroitlerin evrenin derinliklerindeki yolculuğunun hikayesini anlatıyor.

2022'de NASA, gezegensel savunma mekanizmasının bir parçası olarak Dünya'ya doğru hızla yaklaşan bir asteroitin yönünü değiştirme görevini başlattı. Buna Çift Asteroit Yönlendirme Testi veya DART denir. İlk aşamada, NASA bilim adamlarının gönderdiği bir uzay aracı, 26 Eylül 2022'de hedeflediği asteroit Dimorphos'a çarptı.
Kabaca bir satış makinesi büyüklüğündeki küp şeklindeki "çarpıcı" araç, Dünya'dan yaklaşık 11 milyon km uzaklıktaki futbol stadyumu büyüklüğündeki asteroitin içine uçtu.

Kaynak: HABER MERKEZİ