İEÜ Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi! İEÜ Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sözbilir, Maraş’ta yaşanan 6 Şubat depreminin, birden fazla fayın kırılması sonucu meydana geldiğini ve bu tür depremlerin çok nadir görüldüğünü söyledi.

Fay sayısı artıyor

Sözbilir, Türkiye’de yapılan son bilimsel çalışmaların, yeni fayların varlığını ortaya çıkardığını belirtti. Türkiye’nin her yerinde deprem olabileceğini vurgulayan Sözbilir, “Türkiye’de 485’ten fazla diri fay parçası var. Bunlar 5,5 büyüklüğünün üzerinde deprem üretebilir. Neredeyse her ilimizde fay var. Yeni faylar da keşfediliyor. Fay sayımız artmaya devam edecek, azalmayacak. Denizdeki faylar da gündeme geldi. Onların haritalaması da başladı. MTA ve diğer kurumlar tarafından yapılıyor. Biz de bilim insanları olarak fayları anlamak için çalışıyoruz.” dedi.

Binalar depreme hazır mı?

Sözbilir, depreme karşı dayanıklı binaların önemine de dikkat çekti. Özellikle 2000 yılı öncesinde yapılan binaların sorunlu olduğunu ifade eden Sözbilir, “Bazı binalar deprem yönetmeliklerine uygun yapılmamış. Fayların ya da sıvılaşmanın olduğu yerlere yapılmış. Bu binaların kentsel dönüşümle yenilenmesi gerekiyor. Türkiye’de bunun için uzun zamandır çalışmalar yapılıyor. Bina bazında yapı stoku envanteri çıkarılmalı. Binaların depreme dayanıklılığı nasıl, bunu belirlemek lazım. Bu konuda yoğun bir çalışma var.” diye konuştu.

Kaynak: AA