İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, şubat ayında gerçekleştirilen meclis toplantısında ekonomi ve tarım sektörüne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Kestelli, Türkiye’nin trilyon dolarlık ekonomi hedefine ulaşabilmesi için yapısal reformların şart olduğunu belirtti.

Ekonomide kopan bağlantılar

Kestelli, ekonomide son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, maliyet ödenilen bir sürecin atlatılmaya çalışıldığını söyledi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın “kopan bağlantıları yeniden ihdas etmeye uğraşıyoruz” sözlerine atıfta bulunan Kestelli, döviz kuru seviyesinin ihracatçılar için yeterli olmadığını dile getirdi.

LPG Fiyatlarında İndirim! İşte 1 Mayıs 2024 Güncel Akaryakıt Fiyatları LPG Fiyatlarında İndirim! İşte 1 Mayıs 2024 Güncel Akaryakıt Fiyatları

Kestelli, “Kamuoyunda tartışıldığı gibi, Merkez Bankası’nın 2003 TÜFE bazlı reel kur endeksine göre Türk Lirası, önemli ölçüde değersiz. Ancak ihracatçılarımız döviz kurunun yeteri kadar artmadığını, dış satımda zorlandıklarını ifade ediyorlar. Bu durumda ya ihracatçılarımız haksız ya da Merkez Bankası yanılıyor. Döviz kurlarının seviyesi, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için hayati önem taşıyor. Enflasyon, faiz, kur, ücretler, vergi ve teşvikler gibi tüm parametrelerin gerçekçi bir uyum içinde hareket etmesi bu yüzden çok gerekli. Ve bu iklimi sağlayacak yapısal reformlar ülkemizin öncelikleri arasında olmalı” dedi.

Tarımda et ve süt sorunu

Kestelli, konuşmasında tarım sektörünün sorunlarına da değindi. 11 Mart’ta başlayacak olan Ramazan ayında tarımsal ürün fiyatlarının gündemde olacağını belirten Kestelli, üreticilerin yaşadığı zorlukların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Kestelli, “Ramazanda en çok et, süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının tartışılacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak bu tartışmalar yapılırken, üreticilerimizin içinde bulunduğu şartları da göz önünde bulundurmalıyız. Çözüm yolları aramalıyız” diye konuştu.

Kestelli, hayvan varlığında yaşanan düşüşün nedenlerini sıralarken, “Yem fiyatlarının yüksekliği, çiğ süt fiyatının üretim maliyetinin altında kalması, ineklerin kesime gitmesi, çoban ve çalışacak işçi bulunamaması, mera alanlarının azalması, desteklerin yetersiz kalması... Listeyi uzatmak mümkün” dedi.

Kestelli, çiğ sütte yaşanan fiyat sorununu da örnek vererek, “Bugün, iki farklı hesaplama modeline göre çiğ sütün maliyeti litre başına 15 lira 79 kuruş ile 16 lira 85 kuruş arasında değişiyor. Ancak Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği çiğ süt referans fiyatı litre başına sadece 13 lira 50 kuruş. Bu şartlar altında üreticilerimiz ne kadar dayanabilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ