Milyonlarca çalışanın merakla beklediği yeni asgari ücret zammına dair beklentiler devam ederken, TÜİK tarafından açıklanan veriler, Türkiye'deki gelir adaletsizliğini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Geçen yıl kişi başı aylık ortalama brüt kazanç 12 bin 450 TL olarak gerçekleşirken, ortalama net ücretler ise 7 bin 30 TL oldu.

Yoksulluk sınırı 58 bin TL üstüne çıktı! Yoksulluk sınırı 58 bin TL üstüne çıktı!

Kazanç Yapısı İstatistikleri: Eğitim ve Cinsiyet Farkları

TÜİK'in Kazanç Yapısı İstatistikleri'ne göre, 2022'de yıllık ortalama brüt kazanç 144 bin 390 TL olarak kaydedildi. Bu değer, erkeklerde 147 bin 446 TL ve kadınlarda 138 bin 366 TL olarak belirlendi. Eğitim durumuna göre kazanç düzeylerinin arttığı görülürken, en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı yükseköğretim eğitim düzeyine sahip olanlar elde etti.

Cinsiyet Eşitsizliği ve Toplu İş Sözleşmeleri

TÜİK verileri, işgücü piyasasındaki cinsiyet eşitsizliğini de ortaya koydu. Cinsiyetler arası ücret farkının tüm eğitim düzeylerinde erkek lehine gerçekleştiği görüldü. Toplu iş sözleşmesi kapsamında olan işçiler, toplam işçilerin sadece %2,3'ünü kapsıyor. Bu işletmelerde ortalama saat ücreti 72 lira iken, sözleşmesiz işletmelerde ise bu rakam sadece 55 lira oldu.

Metal Sektöründe Gerilim: Asgari Ücret Müzakereleri

Metal sektöründe 140 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri ve asgari ücret müzakereleri yüksek tansiyonlu bir sürecin içinde. Türk Metal yüzde 119 zam talep ederken, Metal Eşya Sanayicileri Sendikası (MESS) yüzde 35 zam teklifinde bulundu. Bu görüşmeler, ülkenin önde gelen sanayi işletmelerini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık zaptı tutularak, sendikaların grev hazırlığı yapmasına neden oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ