Türkiye'deki dört üniversitenin bir araya gelerek oluşturduğu "Dataritim Veri Araştırmaları Grubu," 9 yıl süresince İstanbul trafiğini detaylı bir şekilde inceledi ve elde ettiği verilere göre, megakentte yaşayanların yaklaşık olarak 3,5 yılı trafikte geçiyor.

İstanbul'un Trafiği Analiz Edildi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ve Yeditepe Üniversitesi'nden akademisyenlerin ortak çalışması olan "İstanbul Trafik Otoritmi" raporu, kent trafiğindeki akışları GPS bazlı uydu verileriyle sabah, öğle ve akşam olmak üzere analiz etti. Rapor, İstanbul trafiğindeki çarpıcı gerçekleri gün yüzüne çıkardı.

İstanbul'da Trafikte Zaman Kaybı

Rapora göre, hafta içinde ana arterlerde ortalama sürüş hızı saatte 32,5 kilometre iken, akşam saatlerinde bu hız ortalama 21 kilometre/saat seviyelerine düşüyor. İstanbul'da yaşayanların günlük hayatlarının yüzde 5,5'i, yaklaşık 80 dakikası ulaşımda geçiyor. Ayrıca, 15 kilometrelik bir gidiş-geliş yolculuğu için harcanan zamanın, sabah saatleri için 30 dakika, akşam saatleri için ise 50 dakika olduğu belirlendi.

Trafikte Geçen Süre ve Kayıplar

Rapora göre, sadece hafta içi günlerde, günde en az 2 kez trafiğe katılan 15-64 yaş arası bir İstanbullu, haftanın bir mesai gününe denk gelen 7 saatini trafikte geçiriyor. Bu sürenin yaklaşık 4,5 saati ise sıkışıklıktan ötürü boşa geçiyor.

İstanbul'un Trafik Problemi ve Çözüm Önerileri

Raporun kurucusu BAU Büyük Veri Analitiği Programı Öğretim Üyesi Dr. Serkan Gürsoy, rapor sonuçlarına dayanarak İstanbul'daki trafik sorununun şehirdeki yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ve çözüm bulmanın zahmetli bir iş olduğunu belirtti. Gürsoy, akıllı teknolojilerin kullanılmasının bu sorunların çözümünde önemli bir rol oynayabileceğine dikkat çekti.

İstanbulluların Gözünden Trafik Problemi

Raporun yayımlanmasıyla birlikte, İstanbullular da trafik problemini ve çözüm önerilerini değerlendirdi. Trafikte geçen zamanın arttığını belirten bazı vatandaşlar, toplu taşıma araçlarındaki sorunlara dikkat çekerek çözüm önerileri sundular.

Kaynak: AA