Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday ve arpa alım fiyatlarını Haziran ayında açıklamış, ancak ödemelerin çiftçilere ulaşması gereken 30 günlük süreyi aşarak 45-50 günü bulmaya başladı.

Çiftçiler Mağduriyet Yaşıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday ve arpa alım fiyatlarını belirleyerek çiftçilere açıklamış ve ürün bedeli ödemelerinin ürün teslimatından sonra 30 gün içinde yapılacağını duyurmuştu. Ancak TMO'nun açıklamasına rağmen ödemelerin 45-50 günü bulması çiftçileri mağdur etmeye başladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Toprak Mahsulleri Ofisi Çorum Başmüdürlüğü önünde yaptığı açıklamada çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti dile getirdi.

Bakan Kacır Her yıl 300'den fazla teknoloji girişimcisine 900 bin lira destek oluyoruz Bakan Kacır Her yıl 300'den fazla teknoloji girişimcisine 900 bin lira destek oluyoruz

Çiftçiler, TMO'nun verdiği söze güvenerek ürünlerini sattıklarını ancak ödemelerin gecikmesi nedeniyle mağdur olduklarını ifade ediyorlar. Tahtasız, "Çiftçilerimiz bize şunu söylüyor; 'TMO bize bir ay içinde paramızı ödeyeceğini söylediği için biz de hesaplarımızı ona göre yaptık. Gübre aldık, mazot aldık, esnafa da buna göre söz verdik. Ancak ödemeler gecikince mağduriyet yaşadık.' Biz bir an önce çiftçilerimizin mağdur edilmeden bir aylık süreyi dolduran çiftçilerimizin sattıkları ürünlerinin parasının ödenmesini talep ediyoruz" dedi.

Hollanda'nın 600 Katı Büyüklüğünde Arazi Ekilmiyor

CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, iktidarın yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin üretime küstüğünü vurguladı. Türkiye'de 41 bin 850 kilometrekare toprağa sahip olan Hollanda'nın 600 katı büyüklüğünde arazinin ekilmediğine dikkat çekti.

Tahtasız, "Türkiye'de toplam 265 milyon 792 bin dekar ekilebilir arazi varken bu arazilerin 179 milyon 350 bin dekarı ekiliyor. Hükümetin yanlış politikalarından ve çiftçinin mağdur edilmesinden dolayı 25 milyon dekar arazi ekilmiyor. Bu, gün geçtikçe daha da fazlalaşacak. Çünkü çiftçi mutlu olmazsa, çiftçi ürettiğinden para kazanmazsa mecburen tarımı bırakacak. Köylerimizde çiftçilerimizin yaş ortalaması 50-55 civarında. Tarım konusunda doğru politikalar üretilmezse yeni çiftçiler yetişmeyecek, tarımda daha fazla dışa bağımlı olacağız. Hükümeti uyarıyorum. Çiftçimize destek olun. Vermiş olduğunuz sözü yerine getirin. Ürününü sattıktan sonra 30 günlük süresi dolan çiftçilerimizin paraları bir an önce ödeyin" şeklinde konuştu.

Kaynak: BÜLTEN