Utku ÇELİK- Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili açıklamada bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP), 2022 yılında maden hakkında suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı. Erkan Baş ''2022 yılının Temmuz ayında bu madenle ilgili partimizin yaptığı suç duyurusuna takipsizlik verdiler; üstüne bu şirketin maden kapasitesini arttırıp 209 milyon TL vergi borcunu da sildiler'' dedi.

Madenle İlgili Suç Duyurusu Hatırlatıldı

Türkiye İşçi Partisi (TİP), yaşanan olay sonrasında resmi X hesabından yaptığı açıklamada ''Temmuz 2022'de Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında Erzincan Cumhuriyet Savcılığı'na bulunduğumuz suç duyurusuna 31 Ekim 2022'de takipsizlik kararı verilip, ardından şirkete madenin kapasitesini artırmaya yönelik izinler sağlandı. Dahası, maden ruhsatının iptaline ilişkin davaların devam etmesine rağmen 2023 yılında Anagold Madencilik'in 209 milyon TL değerindeki vergi borcu silindi. Olası can kayıplarının da, ekolojik kıyımın da tüm sorumluları belli!'' ifadelerine yer verildi.

Genel Başkan Sessiz Kalmadı

2022 yılında maden hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirten TİP Genel Başkanı Erkan Baş hesaplaşma sözü verdi. Baş ''Erzincan’daki göçükte herhangi bir can kaybı yaşanmamasını temenni ediyorum. Ayrıca dikkatinizi çekmek istiyorum: 2022 yılının Temmuz ayında bu madenle ilgili partimizin yaptığı suç duyurusuna takipsizlik verdiler; üstüne bu şirketin maden kapasitesini arttırıp 209 milyon TL vergi borcunu da sildiler. Şimdi buna kader ya da kaza diyebilir miyiz? Oysa bu facianın sorumluları olarak patronları ve onların hizmetkarı siyasetçileri saymalıyız. İhmallerin ve sorumluların takipçisi olacak, bu suçta parmağı olan herkesle hesaplaşacağız!'' ifadelerini kullandı.

TİP'in suç duyurusunda bulunduğunu belirttiği, 30 Kasım 2022 tarihinde resmi sitesinde paylaştığı bülten şu şekilde:

Kapasite Artışına Hayır! İliç Altın Madeni Derhal Kapatılmalıdır!

30 Kasım 2022

Bugün (30 Kasım 2022), Anagold firmasına ait Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin 3 kat daha  kapasite artışına verilen ‘ÇED Olumlu Kararı’nın iptal davası görüldü. Tekrar bilirkişi incelemesi talebine yanıt verilmemesi üzerine reddi hakim talep edilmiştir.

Erzincan İliç’te, Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni işletmesinde, 21 Haziran 2022 gecesi liç sahasında siyanür sızıntısı yaşanmıştır. Sızıntıya ilişkin şirket yöneticileri ile gereken idari önlemleri almayan, denetim yapmayan ve olaya yol açan izin ve ruhsatları veren kamu görevlilerinin tespit edilmesi, yapılacak soruşturma sonucunda tespit edilenler hakkında ilgili mevzuatlardaki en ağır cezaların uygulanması ve TCK madde 60 gereğince şüpheli şirkete verilen tüm izinlerin iptaline karar verilmesi için haklarında kamu davası açılması talebiyle, Erzincan Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığımız Temmuz 2022 tarihli suç duyurumuza 31 Ekim 2022 tarihinde takipsizlik kararı verilmiştir.

Olaydan aylar sonra verilen takipsizlik kararında, 21 Haziran 2022 tarihinde yaşanan siyanür sızıntısı iddiasının tespiti için 23-24 Haziran 2022 tarihlerinde Bakanlık ekiplerince denetim yapıldığı söylenmektedir. Bu denetime göre 20 metreküp “siyanür içerikli solüsyonun” liç sahası dışına aktığı kabul edilmiştir. İncelemeler sonucunda şirkete ‘Çevre Kanunu’na aykırılıktan 16,4 milyon TL ve prosedür uygunsuzlukları nedeniyle 132 bin TL para cezası uygulandığını, tesisin ise gerekli tedbirler tamamlanıncaya kadar faaliyetlerinin durdurulduğu belirtilmiş ise de söz konusu cezaların caydırıcılığı ve şirketin faaliyetlerine yeniden başladığı bilinmektedir.

Ayrıca mahkemeye sunulan bilirkişi görüşlerinde, madenin keşif esnasında işletilmediği ve bazı hususların bu nedenle gözlemlenemediği, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından cevher işleme lotuna ait siyanür çözeltisi taşıyan boru hattının bulunduğu liç sahasında meydana gelebilecek olası riskler karşısında doğabilecek tüm tehlikeleri önlemek adına gerekli tedbirlerin alınmadığı, tehlikeli durumları göz ardı ettikleri ve yeterince önlem almadıkları için kusurlu olduğu, ziraat mühendisi saptaması açısından liç havuzunun hemen altında bulunan Sabırlı Deresi’ne doğru siyanür sızıntısının aktığı ancak yağış mevsimi olmadığı için derenin kuru olduğu, tesisin Fırat nehrinin üst kotunda ve nehre yakın olması sebebi ile ileride öngörülemeyen kazalar nedeniyle canlılar açısından risk barındırdığı tespit edilmiştir.

İliç’te, Şebinkarahisar’da, Ayvalık Karaayıt’ta, son olarak Kastamonu Hanönü’nde madenlerin depolama alanlarında yaşanan çökmeler ve ekolojik yıkım görüntüleri, İliç’te yaşananın münferit bir olay olmadığını göstermektedir.

Türkiye İşçi Partisi olarak takipsizlik kararına karşı Çöpler Altın Madeni İşletmesi’nin kapatılması, kapasite artışından derhal vazgeçilmesi, bölgede yaşanan ekolojik yıkımın izlerinin silinmesi için mücadele etmeyi sürdüreceğiz.

TİP Kent ve Ekoloji Bürosu

Kaynak: Utku ÇELİK