İESOB Konferans Salonu'nda düzenlenen "Esnaf ve Sanatkarların Sorunları ve Çözüm Önerileri" toplantısı, oda yöneticileri tarafından büyük ilgi gördü. Toplantıda İESOB Başkanı Yalçın Ata, esnaf kesiminin karşılaştığı sıkıntıları ve beklentilerini dile getirirken, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan'ın toplantının sonunda oda başkanlarının sorunlarını not alması dikkat çekti.

Birlik Başkanı Ata, Gürcan ve Şener'e, esnaf ve sanatkarların sorunlarını ve İESOB tarafından geliştirilen çözüm önerilerini içeren kitaplar sundu. Ayrıca, günün anısına Ahi Sancağı da takdim edildi. Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan, toplantının ardından İESOB'un hazırladığı eğitim tesislerini ve stüdyolarını inceledi.

AVM Yasasında Güncelleme İhtiyacı

İESOB Başkanı Yalçın Ata, saha çalışmalarıyla esnaf ve sanatkarların nabzını tuttuklarını belirterek, Meclis gündemindeki AVM yasasının güncellenmesi ve Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik gün sayısındaki dengesizliklerin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Ata, AVM'lerin ve hipermarketlerin haksız rekabet uyguladığını ifade ederek, "Hipermarketlerin sokak aralarına kadar yayılan şubeleri nedeniyle esnaf kesimi büyük iş kaybına uğruyor. 3 harfli zincir marketlerin satmadığı ürün kalmıyor. Piyasayı manipüle ederek enflasyonu da artırıyorlar. Zincir mağazalarla ilgili yasanın acilen güncellenmesi gerekiyor. Özellikle satacakları ürünler, çalışma saatleri ve hafta tatili konusundaki düzenlemeler öncelikli taleplerimiz arasında" dedi.

Esnafın Genel Sorunları

Ata, esnafın genel sorunlarına da değinerek, "E-ticaret ve yemek kartı ödeme sistemlerindeki yüksek komisyon oranları esnafı olumsuz etkiliyor. Gıda sektöründe hammadde girdisinde KDV oranı %1 iken perakende satışta KDV oranının %10 olması üyelerimizi mağdur ediyor. Çırak ve kalfa bulma konusunda zorlanıyoruz. Çıraklık eğitiminin teşvik edilmesi ve eğitim sisteminin buna göre tasarlanması gerekiyor. Emeklilik için diğer sigortalılarda 7200 iş günü yeterken, Bağ-Kur sigortalısında 9000 iş günü aranması adil değil. Kısmi ihya, kadın esnafın sigorta primlerine devlet desteği, çırakların staj sürelerinin emeklilik hesaplarına dahil edilmesi gibi sosyal güvenlik konularında taleplerimiz bulunuyor" diye konuştu.

Yaklaşan yerel seçimlere de değinen Ata, oda yöneticilerine yeniden belediye meclis üyeliği hakkının verilmesi gerektiğini söyledi.

KFA Fuarcılık Malezya DSA-2024 Fuarı’nda KFA Fuarcılık Malezya DSA-2024 Fuarı’nda

Esnafa Destek Sözü

Esnaf ve sanatkarların ülke ekonomisi için önemini vurgulayan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Çözüm noktasında elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz" dedi.

Gürcan, "Esnaf ve sanatkâr teşkilatımız ayrıca milli birliğimize katkıları ile de milletimizin gönlünde yer edinmiş bir kesimdir. Devletimiz esnaf camiasını zorlu süreçlerde yalnız bırakmamıştır. KOVİD sürecinde hibe destekleri sağladık. Gelir Kaybı Desteği ile Kira Desteği kapsamında Türkiye genelinde 4,6 milyar lirayı aşan hibe desteği verdik. Bu desteğin yaklaşık 250 milyon liralık bölümünü ise İzmir ilimizde kullandık. Esnafa kredi ve kefalet kooperatifleri vasıtasıyla uygun geri ödemeli krediler sağlıyoruz. İzmir’de 30 Eylül 2023 tarihi itibariyle; yıl içinde yaklaşık 9 milyar 606 milyon lira kredi desteği verildi" şeklinde konuştu.

Kaynak: BÜLTEN