Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Ertuğrul, rakip ülkelere göre Türkiye’nin üretim maliyetlerinin yüzde 50 civarında arttığını ifade ederek, bu durumun üretim rekabet güçlerini yüzde 70 gerilettiğini belirtti. Bunun üzerine yüzde 20 seviyesindeki talep düşüşünün sektörü krizle karşı karşıya getirdiğine dikkat çeken Ertuğrul, “Bünyesinde 2 milyona yakın işçiyi istihdam eden sektörümüz maalesef son bir yıl içerisinde 150 binin üzerinde istihdam kaybı yaşadı. Önümüzdeki günlerde bu rakam katlanarak devam edecek gibi görünüyor. Özellikle Hindistan, Bangladeş, Vietnam gibi düşük maliyetli ülkeler, alım gruplarının gözdesi haline geldi” dedi. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Burak Sertbaş ise, “Bir ay önceki durumdan biraz iyiyiz. Yine de olması gereken gibi değiliz. Hala zor fiyat tutturuyoruz.” dedi. 

Akdeniz İhracatçı Birliklerinden nisanda 1 milyar 308 milyon dolarlık ihracat Akdeniz İhracatçı Birliklerinden nisanda 1 milyar 308 milyon dolarlık ihracat

Hayati Ertuğrul-1

'KATMA DEĞERLİ ÜRETİM ŞART'

Sektörlerinde işçilik maliyetinin, yan gelirleri de eklediklerinde, 600 doların üzerinde bir rakama ulaştığına dikkat çeken Ertuğrul, “Rekabetçi ülkelerdeki rakam ise 250-300 dolar civarında. Elbette ülkemizdeki enflasyon sebebiyle işçilik ücretlerinin artması kaçınılmaz ve olması gereken bir durum ancak aynı oranda bir karlılık söz konusu olmayınca sektörde gerileme kaçınılmaz oluyor. Bu kısır döngüden kurtulmanın yolu katma değerli üretimden geçiyor”’ dedi.Katma değerli üretim için dönüş sürecine giren sektörün desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Ertuğrul, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu dönüşüm sürecinin bir yıldan fazla devam edeceğini öngörülmektedir. Bu koşullarda firmaların ayakta kalabilmesi için uzun vadeli ve düşük maliyetli finansmana ihtiyaç var. Aksi takdirde büyük ölçüde ihracat ve istihdam kaybı yaşayacağız”


'OLUMSUZ BAKMIYORUM'

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş ise "Asgari ücretteki zam ve onun üzerindeki zam, şuandaki artışı yedi bitirdi. Ama ben çok olumsuz bakmıyorum çünkü şu anda yavaş yavaş yukarı doğru bir ivme yakaladık. Zaten birden bire fırlaması bir ihracatçı olarak çok işimize gelmiyor. Müşterinin gözüne batıyor direkt olarak. Yükselmezse sıkıntı olurdu ama şu aralar bu yükselişten kaynaklı sesimizi pek çıkarmıyoruz" ifadelerini kullandı. 

burak_sertbas

'HALA ZOR FİYAT TUTTURUYORUZ'

Sertbaş, "Eskisi kadar olmasa bile yine ters durumdayız. Bir ay önceki durumdan biraz iyiyiz. Yine de olması gereken gibi değiliz. Hala zor fiyat tutturuyoruz. Rahat fiyat tutturacak ortama gelemedik henüz" dedi.

Kaynak: BÜLTEN