TCMB tarafından hazırlanan "Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ve "Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Bu yeni düzenlemeler, uluslararası standartlar, en iyi uygulamalar ve diğer ülkelerin düzenlemeleri göz önüne alınarak yapıldı ve kuruluşların faaliyetlerini daha etkin, sorunsuz ve kesintisiz bir şekilde sürdürebilmelerine katkı sağlayacak. Ayrıca, açık yazılması gereken bazı hükümler düzeltilerek güncellendi.

Özellikle güvenli, etkin, ve verimli bir ödemeler ekosistemi oluşturma hedefi doğrultusunda, düzenlemeler içerisine "dijital cüzdan" tanımı ilk kez eklendi. Bu değişikliklerle dijital cüzdan hizmetlerinin sunulması ve düzenlenmesine ilişkin detaylar düzenlendi.

Dijital Ödemelerin Kolaylaştırılması

Yapılan bu düzenlemeler sayesinde Türkiye'de dijital ödemeler, cüzdan uygulamaları aracılığıyla daha kolay ve maliyet etkin bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Ayrıca, güvenlik unsurları ve riskler göz önüne alınarak dijital ödeme sistemlerinin yaygınlaştırılması desteklenerek, nakitsiz ekonomiye geçiş ve finansal tabanın genişlemesi amaçlanıyor.

Karekod Ödemeleri İş Yerlerinde Yaygınlaşacak

Yeni düzenlemeler, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının, BDDK tarafından yayımlanan Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik kapsamında arayüz sağlayıcı olarak hizmet sunmalarına da olanak tanıyor. Bu, bankaların ödeme veya elektronik para kuruluşu olarak faaliyet gösterme eğiliminin arttığı bir dönemde sektördeki rekabeti dengelemeyi amaçlıyor.

Karekod ödemelerinin iş yerlerinde yaygınlaştırılmasına ilişkin hükümler de yeni düzenlemeler arasında yer alıyor. Bu sayede TROY'un kullanımı daha fazla iş yerinde yaygınlaşacak ve kartlı sistem kuruluşlarına ayrımcılık yapılmasının önüne geçilecek.

Güncel Mevzuat ile Uyum Sağlandı

Ödeme fonları ve elektronik para ihracı karşılığında alınan fonların teminat olarak gösterilemeyeceği, bu fonların üzerinde blokaj, rehin ve benzeri takyidat tesis edilemeyeceği yeni düzenlemelerle belirlendi. Ayrıca, uzaktan iletişim aracılığıyla gerçekleştirilecek süreçlere ilişkin güncellemeler yapılarak elektronik para ihracı ve ödeme hizmeti sağlayıcılarına ilişkin mevzuat, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) mevzuatı ile uyumlu hale getirildi.

Vatandaşların, ödeme ve elektronik para kuruluşları ile uzaktan iletişim aracılığıyla kimlik tespiti ve sözleşme süreçlerinin daha etkin, kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Konutta uzun vade ve düşük faize ihtiyaç var Konutta uzun vade ve düşük faize ihtiyaç var

Denetim ve Bilgi Güvenliği

Son olarak, düzenlemelerde denetim izlerinin oluşturulmasına ilişkin hükümler güncellenerek kuruluşların bilgi güvenliği gereksinimleri artırıldı. Bu çerçevede, işlemlerin yönetmelik ve tebliğ hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekliliği vurgulanarak, kuruluşların tarafların uğradığı zararı tazmin etme yükümlülüğü getirildi. 

Kaynak: AA