Zirvenin başkanlığını Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin CEO’su Sultan El Cabir üstlenirken, bu seçim de tepkilere yol açtı. BAE, dünyanın en büyük fosil yakıt üreticilerinden biri olarak biliniyor ve iklim zirvesine bu ülkenin liderlik etmesi eleştirileri beraberinde getiriyor.

Küresel Durum Değerlendirmesi ve Karbon Emisyonları

Zirvede, ülkelerin COP21'de attığı adımların gözden geçirilmesi ve Küresel Durum Değerlendirmesi (GST) yapılacak. BM'nin duyurduğu bir rapora göre, atmosferdeki sera gazları 2022'de rekor seviyeye ulaştı. Ancak 2030'a kadar küresel karbon emisyonlarında sadece yüzde 2'lik bir azalma bekleniyor. Bu, küresel ısınmayı 1,5 santigrat dereceyle sınırlamak için gereken oranın çok altında.

Çevre Aktivistlerinin Talepleri

COP28 öncesinde 200'den fazla sivil toplum kuruluşu, BAE hükümetine açık bir mektup yazarak işgücü reformları yapılması ve fosil yakıt üretimini artırma planlarından vazgeçilmesi taleplerinde bulundu. BAE ise çevre aktivistlerine zirve sırasında barışçıl protesto eylemlerine izin vereceğini açıkladı.

Fosil Yakıtlardan Çıkış Müzakereleri

Fosil yakıtlardan çıkış ve aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasına yönelik müzakereler, zirvenin en kritik konularından birini oluşturuyor. Düşünce kuruluşu Power Shift Africa Direktörü Mohamed Adow, COP28'in, fosil yakıtların terk edilmesi için tarih belirleyen bir an olması gerektiğini belirtti.

Japonya'dan yapay zekaya müdahale çağrısı! Japonya'dan yapay zekaya müdahale çağrısı!

Dev Katılım ve Beklentiler

COP, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin (UNFCCC) karar alma organı olarak 1992 yılında kuruldu. 197 ülkeden temsilcinin katılması beklenen COP28'e 140'tan fazla devlet başkanı ve hükümet lideri iştirak edecek. Toplam katılımcı sayısının 70 bini aşması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ