Ankara'da etkili olan sıcak hava nedeniyle güneşten yanarak ve zarar görerek büyüyen mahsuller tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalıyor. Çiftçiler, tarlada geçirdikleri süreyi güneşin etkisinin daha az olduğu sabah ve akşam saatlerine göre düzenlemeye çalışıyor.

AA1eqljE

"Tarlayı Daha Sık Sulamaya Başladık"

Ayaş ilçesine bağlı Ilıca Mahallesi'nde çiftçilik yapan Mustafa Erel, son günlerde artan hava sıcaklığı nedeniyle çalışmanın zorlaştığını ifade etti. Erel, daha önce günde 6-7 saat çalıştıklarını ancak şimdi güneş altında sadece 3 saat durabildiklerini söyledi. Mahsul kaybını önlemek için ürünleri daha sık suladıklarını belirten Erel, "Sulamayı artırdık, sabah erken saatlerde gelip akşam erken saatlerde gitmeye çalışıyoruz. Güneşin olmadığı saatleri tercih ediyoruz." dedi. Geçen yıl sıcak hava ve kuraklık nedeniyle kayıplar yaşadıklarını belirten Erel, bir ay önce sel felaketiyle de tarlalarının zarar gördüğünü, şimdi de sıcak hava ile mücadele ettiklerini dile getirdi.

Güneş Yanığı Olanlar Satılamıyor

Sebze tarlasında çalışan Birsen Özkaya da çiftçilerin sıcak-soğuk demeden çalıştığını aktardı.Sıcak havanın dışarıda çalışan herkesi etkilediğini söyleyen Özkaya, "Hava çok sıcak. Böylece kafamızı da örtüyoruz. Erkenden işe geliyoruz. Biraz çalışıp gölgede duruyoruz." şeklinde konuştu.Tarlalarda sıcak nedeniyle daha sık sulama yaptıklarını belirten Özkaya, şunları ekledi: "Sıcak nedeniyle dallar ölüyor. Mantar hastalığı oluyor. Daha önce mahsullerimizi selde kaybettik. İki kere sel bastı burayı. Şimdi de kavurucu sıcak sebzelerde yanıklara ve hastalıklara yol açıyor." Özkaya, güneş yanığı olan sebze ve meyvelerin satılamadığını da ifade etti.

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği askıya alındı İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği askıya alındı

"Gerekli Yardımlarda Bulunuyoruz"

Mahsullerdeki sıcak hava nedeniyle hastalık oluşabildiğine dikkat çeken Ayaş Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Ülkü, bu durum için ilaçlama yapılabildiğini belirtti. Çiftçilerin zor bir yıl geçireceğini ifade eden Ülkü, "Sıcak kaynaklı hastalıklarımız oluyor. Bazı çiftçilerimiz ürünlerini kaybetmek üzere. Bu ürünleri kaybeden çiftçilerimiz gerekli ilaç önlemleri alıyorlar. Biz de gerekli yardımlarda bulunuyoruz." dedi. Güneş kaynaklı en fazla kaybın domateste yaşandığına dikkat çeken Ülkü, "Yerli Ayaş domatesinin çıkmasına 10 gün veya 15 gün civarında var." diye ekledi. Ülkü, domateslerin yetişmesiyle düzenlenecek festivalin ardından Ayaş domateslerinin tezgahlarda yerini alacağını kaydetti.

Kaynak: AA