TÜİK'ten alınan bilgilere göre, Tarım-GFE şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,59, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 11,37 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 36,71 artış gösterdi. Bu artış, Tarım-GFE'nin 2015 yılından beri görülen en yüksek artışı oldu.

Ana Gruplarda da Artış

Ana gruplarda da şubat ayında artışlar gözlemlendi. Tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde 3,63, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi ise yüzde 3,34 artış gösterdi. Geçen yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 46,51, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde ise yüzde 75,27 artış gerçekleşti.

Alt Gruplarda Farklılıklar

Yıllık Tarım-GFE'ye göre 4 alt grupta daha düşük, 7 alt grupta ise daha yüksek değişim görüldü. Yıllık artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 21,33 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 24,25 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar yüzde 164,78 ile veteriner harcamaları ve yüzde 90,16 ile diğer mal ve malzemeler olarak kaydedildi.

Aylık Tarım-GFE'ye göre ise 8 alt grupta daha düşük, 3 alt grupta ise daha yüksek değişim görüldü. Aylık düşüş gösteren tek alt grup yüzde 0,41 ile veteriner harcamaları oldu. En az artış gösteren alt grup yüzde 1,71 ile makine bakım masrafları olurken, aylık artışın en yüksek olduğu alt grup ise yüzde 5,85 ile diğer mal ve hizmetler olarak kaydedildi.

Turfanda patatesin son hasadı yapılıyor Turfanda patatesin son hasadı yapılıyor

Tarımsal Üretim ve Gıda Fiyatları Üzerine Etkisi

Tarım-GFE'deki bu rekor artış, tarımsal üretim maliyetlerini önemli ölçüde etkileyecek. Bu durum, gıda fiyatlarında da artışa neden olabilir. Uzmanlar, bu artışın tarımsal üretimi ve gıda fiyatlarını olumsuz etkileyeceğini belirterek, yetkililerden destekleyici adımlar bekliyor.

Editör: Kazim Bozkurt