Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda su kıtlığı çeken ülkeler kategorisine girebileceği uyarısında bulundu. Yumaklı, su verimliliği seferberliği kapsamında alınacak önlemleri ve hedefleri paylaştı.

Su kaynakları azalıyor

Bakan Yumaklı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2024 yılı bütçelerine ilişkin sunum yaptı. Yumaklı, su kaynaklarının azalacağının tahmin edildiğine ve bu yüzden suya göre tarım ilkesini gündeme getirdiklerine işaret etti. “2030’da su kaynaklarımızın yüzde 20 azalması öngörülüyor. Bu da nüfusumuzun yarısının su yetersizliği ile karşı karşıya kalması anlamına geliyor.” dedi.

Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan ulusal su seferberliğinin önemine vurgu yaptı. “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi ‘suda sıfır kayıp’ yaklaşımını himayelerine aldı ve kendilerinin sayesinde ulusal su seferberliğini başlattık. Bu seferberlik kapsamında su kayıplarını azaltmak, su verimliliğini artırmak ve su bilincini yaygınlaştırmak için çalışmalar yürütüyoruz.” diye konuştu.

Su verimliliği seferberliği

Bakan Yumaklı, su verimliliği seferberliği kapsamında alınacak önlemleri ve hedefleri şöyle sıraladı:

Özel, Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi Özel, Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi
  • Su tasarrufu sağlayan damla sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması
  • Su verimliliği yüksek bitkilerin desteklenmesi
  • Su yönetimi planlarının hazırlanması ve uygulanması
  • Su kaynaklarının korunması ve iyileştirilmesi
  • Su bilinci eğitimlerinin verilmesi
  • Su verimliliği ölçüm ve izleme sistemlerinin kurulması

Yumaklı, bu önlemlerle 2024 yılında 1,5 milyar metreküp su tasarrufu sağlamayı, 2030 yılında ise su verimliliğini yüzde 20 artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Tarım ve orman sektörü büyüyor

Bakan Yumaklı, tarım ve orman sektörünün son 20 yılın 16’sında büyüme gösterdiğine işaret ederek, 2002’de 25,1 milyar dolar olan tarımsal hasılayı 2022’de yüzde 133 artışla 58,6 milyar dolara yükselttiklerini söyledi. Aynı dönemde ihracatı 3,8 milyar dolardan 2022’de 7,9 katına çıkararak 30 milyar dolara ulaştırdıklarına dikkati çeken Yumaklı, bu yılın 9 ayında 18,8 milyar dolar ithalata karşılık 22,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ve 3,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiklerini vurguladı.

Yumaklı, tarım ve orman sektörünün üretim, istihdam ve ihracat açısından Türkiye’nin lokomotifi olduğunu ifade ederek, “Tarım ve orman sektörü, Türkiye Yüzyılı’nın üretimin ve üreticinin yüzyılı olacağına inandığımız bir dönemde, ülkemizin kalkınmasına ve refahına katkı sağlamaya devam edecektir.” dedi.

Kaynak: haber merkezi