Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde satılan ramazan kolisi fiyatlarının son derece yüksek olduğu ortaya çıktı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ramazan kolisinin 2018 yılında 49 lira iken bu yıl 449 lira 90 kuruşa çıktığını belirtti. Gürer, ramazan kolisinin içinde et, süt, peynir, zeytin gibi ürünlerin olmadığını, bunun yanında soğan, sebze gibi giderleri de hesaba kattığında ramazan kolisinin artık vatandaşın erişebileceği bir ürün olmadığını söyledi.

Ramazan kolisi almak zorlaştı

Gürer, yaptığı açıklamada, “Ramazan kolisi, ramazan ayından önce ya bir hayırsever tarafından alınır, dağıtılır ya da vatandaş ramazan kolisi alarak ramazan boyunca ihtiyaçlarını karşılardı” dedi. Ancak son yıllarda ramazan kolisi fiyatlarının sürekli arttığını, bunun da vatandaşın bütçesini zorladığını ifade etti.

Gürer, “Son 3 yıldır Tarım Kredi Kooperatifleri’ne gidiyorum, ramazan kolisini alıyorum. 2022 yılında 169 lira; 2023 yılında 320 lira; bu yıl ise 449 lira 90 kuruştan ramazan kolisi veriliyor ve içinde aynı ürünler var” diye konuştu.

Evde Bakım, SED ve Aile Destek ödemeleri Mayıs ayında ne zaman yapılacak? Evde Bakım, SED ve Aile Destek ödemeleri Mayıs ayında ne zaman yapılacak?

Gürer, ramazan kolisinin yanına yaklaşmanın bile sorunlu hale geldiğini, içinde et, süt, peynir, zeytin gibi et ve sütten mamul ürünlerin bulunmadığını, bunun yanı sıra soğan, sebze gibi pişirme giderlerini de düşündüğünde ramazan kolisinin artık vatandaşın erişimi için sorunlu hale geldiğini vurguladı.

Kolide neler var?

Gürer, kolinin içindekileri inceleyerek şunları anlattı:

  • 2 adet çorba, 2 adet 500 gramlık makarna, yarım kilo tuz, yarım kilo çay, 1 kilo kırmızı mercimek, 1 kilo pilavlık pirinç, 1 kilo nohut, 1 kilo şeker, 1 kilo pilavlık bulgur, 830 gram salça, 1 kilo un ve 1 litre yağ bulunuyor.

Gürer, bunların bir aile tarafından ramazan boyunca değil, birkaç gün içinde tüketileceğini, artan fiyatların ramazan kolilerine de yansıdığını söyledi. Gürer, “Enflasyon durmuyor, gıdada fiyatlar artıyor, yanlış tarım politikaları rafa da yansıyor. Üretici ürettiği üründen para kazanamazken tüketici pahalı ürün alıyor. Ramazan pidesinin 250 gramı 15 lira olarak açıklandı, yani kilosu 60 liraya çıktı. Pideyi, bu ürünleri pişirmek için alınacak malzemeleri de katarsanız artık mutfaktaki yangının büyüklüğünü daha net görmüş olursunuz” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ