Cumhuriyet Halk Partisi 31 Mart yerel seçimlerinde, 1977'den sonra birinci parti konumuna yükselerek kendisi açısından tarihi bir “zafere” imza attı. Türkiye genelinde CHP yüzde 37.8, AKP yüzde 35.5 oy aldı ve ülke genelinde Altıok rüzgarı esti. CHP'nin 31 Mart öncesinde gündem olan en dikkat çekici seçim çalışmalarından biri ise yapay zekayı kullanması olmuştu. Adayların bu teknoloji ile belirlendiği, seçim kampanyalarında ve anket sürecinde sanal algoritmaların kullanıldığı ifade edilmişti. CHP'ye muhalefet eden birçok partide bu durumu eleştirmiş, yanlış adayların gösterildiğini, yapay zekaya güvenmenin hayal kırıklığı yaratacağı eleştirilerinde bulunmuşlardı. Seçim sonuçlarından sonra yapay zekaya muhalafet edenlerin beklediği olmadı ve CHP’nin kazandığı büyükşehir ve il belediye başkanlığı sayısı 21’den 35’e yükseldi. 


ÖN SEÇİM ORANLARI DAHA DA ARTIRIRDI


Yakalanan mevcut başarıda yapay zeka faktörünün ne kadar önemli olduğunu değerlendiren Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, " Yapay zeka ancak araştırma firmalarında belirli ölçülerde kullanılabilir. Daha güvenilir sonuçlar üretilmesi için bazı algoritmalar vardır. Kast edilen odur. Adayın nitelikleri, yapay zeka ile analiz edilip, seçmenin talepleri ile bu nitelikleri buluşturmak Türkiye'deki siyaset biçimini düşündüğümüzde birebir örtüşmeyebilir. Seçimi kazandıran yapay zeka değil görüşündeyim. Aday belirleme sürecinde bu teknoloji, CHP için ikincil bir değişken olmuştur kanaatindeyim. Mevcut iktisadi dalgalanma ve adayların seçmen için tepki çekici isimler olmaması yakalanan başarıda başroldedir fikrindeyim. Ayrıca adaylar ön seçimde belirlenseydi daha sağlıklı olurdu. CHP'nin elde edeceği sonuç daha da başarılı olurdu. Aslolan demokratiklik açısından ön seçimdi. Seçmen adaylardan çok, yaşanan ekonomik kriz ve muhalefet partiler içinde en çok güvenilen parti olduğu için CHP'yi alternatif görerek destek verdiğini düşünüyorum. Parti markası, aday niteliğinin önünde, aynı zamanda CHP bu yerel seçimde alternatif olmaya yönelik ciddi adımlar attı. Kendi içinde bir lider değişimi yaşadı.Yerel sorunların çözümü için halkçı, kamucu, sosyal adaletçi bir takım önermeler gerçekleştirdi. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye başkanlarının yarattığı bir sinerji var. Seçmen CHP oy verilebililir bir parti hissiyatı yaşadı" dedi.

Önümüzdeki seçimde yapay zeka daha etkili olur


  
Yapay zekanın gelecek dönemde seçim çalışmalarında başrol oynayıp oynamayacağı konusunu da analiz eden Tosun, " Önümüzdeki seçim dönemi öncesinde mevcut belediye başkanlarının performansına yönelik somut kriterler ortaya konur. Algoritmalarda  seçmen talepleri girdi olarak, belediye başkanlarının performansı bir çıktı olarak değerlendirilir. Bu anlamda algoritmada yapay zekanın kullanılması aday belirlemede, seçmen tercihinde daha fazl olumlu etki yapabilir" dedi.

İstanbul ve Ankara adaylarının rüzgarı İzmir'i etkiledi

İzmir halkının 31 Mart yerel seçimindeki tercihlerini de ele alan Tanju Tosun, "İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının yarattığı olumlu tablo, CHP'nin ülke genelindeki değişim adımları İzmir'i etkilemiştir. İzmir'de böyle bir tablo çıkabileceği önceden belliydi. Bu kent çok zor parti değiştiriyor. Adaydan çok partiye bakıyor. Algının da ötesinde tarihsel gelenekler çok önemli. CHP markası ve Atatürkçülük, cumhuriyet değerleri olmazsa olmak kriterler. Aday faktörü bunlardan hemen sonra geliyor" cümlelerini kullandı.

Göztepe'de 11 oyuncunun geleceği belli oldu Göztepe'de 11 oyuncunun geleceği belli oldu

Özel aday belirleme sürecinde teknolojiyi kulllandık demişti


CHP Genel Başkanı Özgür Özel, birçok söyleşisinde "Yapay zekanın adayları var” diyerek, yapay zeka teknolojisinin aday belirleme sürecinde kullanıldığını anlatmıştı. Toplam 16 anket firması ile çalışıldığını ifade eden Özel, çalışılan şirketlerden yapay zeka teknolojisini kullanan sekiz şirkete ağırlık verildiğini kaydetmişti. Özel, ankette olmadığı halde yapay zekanın yakaladığı bir ismi ankete eklediklerini ve o ismin anketten birinci çıktığını belirtti. Yapay zekanın yalnızca aday anketlerinde değil, kampanyaya yönelik kullanıldığını da belirten Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Niteliksel görüşmeler var. ‘Manisa Şehzade’nin sorunları nedir? Sizce bu sorunu kim çözer?’ gibi sorular soruluyor. Bu sorulara verilen cevaplardan adayın sloganını da buluyoruz. Yolsuzlukla özdeşleşmiş, en çok şikayetin yolsuzluk ile ilgili olduğu bir bir yerde, ‘Dürüst aday’ sloganı kullanılabiliyor. Ya da çevre sorunlarının olduğu yerde adayın afişi yeşil oluyor. Bu yönde de çalışmalarımız var.”

tanju tosun

Kaynak: HABER MERKEZİ