Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunun ardından, dünya tahıl stoğunun büyük bir kısmını ellerinde bulunduran iki ülke, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı hayata geçirdi. Anlaşmanın amacı, Rusya ve Ukrayna'nın ürettiği tahılların dünya pazarlarına ulaştırılmasını sağlamaktı. Ancak anlaşmanın yürürlülük tarihi bugün itibariyle sona eriyor.

Rusya'dan Talep: Yaptırımları Kaldırın Devam Edelim

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devam etmesi için gerekli şartların yerine getirilmediğini belirtti. Bakanlık, Batı'nın Rus gıdasına ve gübresine yönelik yaptırımları kaldırması durumunda anlaşmanın devam edeceğini duyurdu. Ancak bu durumda, somut sonuçlar alındığında anlaşmaya geri döneceklerini vurguladı.

Yaptırımların Etkisi

AB, Temmuz 2022'den bu yana Rusya'ya karşı beş yeni yaptırım paketi açıkladı. Aynı zamanda ABD ve İngiltere de sınır ötesi sınırlamaları ihlal etmeden kalmadı. Bu durum Rus banka ödemeleri, sigorta ve nakliye lojistiği ile yedek parça tedariki ve yurt dışı varlıklarının tamamen bloke edilmesine yol açtı.

Rusya'nın Katılımı Olmadan İşlevsiz Hale Geldi

Anlaşmanın ilgili maddesine göre, Rusya tarafı anlaşmanın daha fazla uzatılmasına karşı çıkıyor. Bu nedenle Karadeniz Tahıl Koridoru'ndan bazı garantiler geri alınacak, deniz insani yardım koridoru kısıtlanacak ve Karadeniz'in kuzeybatısında geçici olarak tehlikeli bölge statüsüne geri dönülecek. Ayrıca İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi de dağıtılacak. Dolayısıyla Karadeniz Girişimi, Rusya'nın katılımı olmadan işlevsiz hale gelecektir.

Brezilya'daki sel felaketinde can kaybı 107'ye yükseldi Brezilya'daki sel felaketinde can kaybı 107'ye yükseldi

Ukrayna'nın Dayanışma Beklentisi

Ukrayna'nın kara koridorları yoluyla tahılını ihraç edebileceği belirtilen açıklamada, Avrupa ülkelerinin Kiev ile dayanışmasını göstermenin zamanının geldiği ifade edildi. Bu gelişmeler, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın geleceği için belirsizlik yaratmış durumda.

Kaynak: HABER MERKEZİ