Göztepe Spor Kulübü'nde 2014-2022 yılları arasında Başkanvekilliği yapan ve şu an Türkiye Futbol Federasyonu 1. Lig'den sorumlu yönetim kurulu üyeliği ile İZVAK Başkanvekilliği görevini yürüten Talat Papatya, 9 Eylül TV'nin konuğu oldu. Talat Papatya, Urla Adnan Süvari Tesisleri'nin sarı-kırmızılılara kazandırılmasından, Gürsel Aksel Stadı'nın tamamlanmasına, 2021-22 sezonunda neden üzücü bir şekilde küme düşüldüğünden, 8 yıllık süreçte en unutamadığı anılara kadar bir çok konuyu bizlerle paylaştı. Keyifli röportajdan satır başları şu şekilde: "Süper Lig'in Göztepe'ye ihtiyacı var. Bunu ben söylemiyorum. Türk futbolunun içindeki efsane isimler söylüyor. Avrupa'daki başarılarıyla, köklü geçmişiyle, taraftarının coşkusuyla, potansiyeliyle ve İzmir'in en önemli kulüplerinden biri olmasıyla bunu hakediyor. Göz-Göz gibi yüzyıllık çınarlar Altay, Karşıyaka, Altınordu, İzmirspor da en üst liglerde oynaması gereken kulüpler."

HAYALLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK

"Başkan Mehmet Sepil ile göreve başladığımız 2014 yılında bir hayal kurmuştuk. Planladığımız çoğu şey gerçekleşti. Kendi tesislerimize kavuşacağız dedik, Urla Adnan Süvari Tesisleri'ni tamamladık. Kendi stadımız olsun dedik. Gürsel Aksel Stadı tüm dünyanın mest olduğu bir stat haline geldi. Sadece yaşam merkezi henüz hayata geçmedi. Bakanlıkla ilgili prosedürler hallolursa Göztepe için çok faydalı bir stat haline gelecek. Tek yapamadığımız altyapıydı. En önce başladığımız konuydu aslında. Torbalı'da temeli atmıştık ama bir takım nedenlerden sekteye uğradı. 2. Lig'den hemen 1. Lig'e çıkalım dedik oldu. 3 yıl içinde Süper Lig'e çıkacağız dedik, gerçekleşti, hatta Başkan Sepil, Sport Republic'e devir işlemlerinden yıllar önce "Ben Avrupa'dan Türkiye'ye ilk yatırımcıyı getiren kulüp olacağım" demişti. Onu da gerçekleştirmiş oldu." Levent ARIÖZ

Süper Lig'den neden düştük?

"Süper Lig'den neden düştük, hala cevabını bulamıyorum. O kadro nasıl kümede kalamadı TFF'den arkadaşlarıma da sordum cevap bulamadı. O sezonki kadromuza hala kefilim. Daha yükseğe sıçramak için biraz geriye gittik, o ara ayağımız takıldı. Kadro olarak baktığımızda çok potansiyelli oyuncular vardı. Obinna, Ndiaye, Halil Akbunar. O takımdan İrfan Can Fenerbahçe'nin 1. kalecisi oldu. Ndiaye Adana Demir'i şu an taşıyor. Obinna ABD'de kendi takımında kaptan. Talihsizliklerden başka bir neden bulamıyorum. O dönem biraz yaş ortalamayı düşürelim istedik. Yayın geliri 500 milyon dolardan 100 milyon dolarlara düştü. Kur arttı. Uzun vadeli düşünüyorsanız kalıcı Göztepe hayali için o hamle doğru bir hamleydi. Ekonomik anlamda kulübü 1 kişinin taşıması çok zor. Ama beklemediğimiz bir şekilde düştü. Belli bir zaman sonra Göztepe olması gereken yerde olacaktır."

Selçuk, Günay, Ertuğrul ve Jahovic çok değerliydi

"Selçuk Şahin, Süper Lig'e çıktığımız ilk sezonda Göztepe'ye olumlu katkıları olmuş, efendiliği, ağabeylik rolüyle bize çok faydası olmuştur. Teknik direktörlük kariyerinde başarılar diliyorum. Günay Güvenç çok değer verdiğim bir isimdir. Takımı sahiplenmiştir. Süper Lig'e çıkmamızda payı büyüktür. Ertuğrul Aslan'ın 1. Lig'e çıkma maçımız olan Kırklareli mücadelesindeki o deparını unutamam. O sayede şampiyonluğa yürümüştük. Jahovic unutulmazdır."

A.Gücü maçından sonra hüngür hüngür ağladım

"1. Lig'e çıktığımız Kırklareli müsabakasını unutamam. Kimse ihtimal vermezken ben şampiyonluk tişörtü giymiştim. Şampiyonluk için çekiştiğimiz Bandırma, Hatay ile oynuyordu. Biz ise Kırklareli ile. Kırklareli Başkanı 3-4 ihtimalden bahsetti ve bizde düşüyoruz, bizim için de sıkıntılı maç dedi. İkinci yarıda bir telefon geldi. Hatay gol attı Bandırma'ya dendi. Biz de Kırklareli karşısında öndeydik ve o ufak ihtimal gerçekleşerek şampiyon olmuştuk. Ve iftarda başlayıp sahurda biten Eskişehirspor ile oynadığımız Süper Lig'e çıkma karşılaşması. Biz mutlu sona ulaştık ama Eskişehirspor için sonun başlangıcı oldu. Umarım en kısa sürede toparlarlar. Bir de kötü anımız Ankaragücü karşılaşması. 1 hafta öncesinde de Bursa maçında büyük sıkıntı yaşadık. Ankaragücü maçında durum 1-1 iken Deniz Kadah'ın 84. dakikada o penaltıyı atması büyük cesaretti. Golden sonra hüngür hüngür ağladığımı hatırlıyorum. Düşme hattındaki takımlara içeride, dışarıda yenilmiştik. Umarım o durumu bir daha yaşamaz Göztepe."

1 günlüğüne geldim, bir daha ayrılamadım

"9 Eylül Üniversitesi mezunu olduğum için 1980'li yılların sonunda İzmir'de bulunmuştum. Hatta ilk şirketimi İzmir'de Güzelyalı'da kurmuştum. Aslen de Sakaryalı olduğumdan Göztepe sevgimin oluşmaması imkansız. Bir sohbet sırasında Mehmet Sepil Başkan Göztepe'yi almadan yıllar önce böyle bir ihtimalden bahsetmişti. Ben de seve seve yanında olurum demiştim. 2 sene sonra bir yemekte buluştuk ve göreve başladık. Göztepe'nin bu kadar merkezinde olmayı hayal etmemiştim. Kulüpte ilk görev aldığımızda İzmirspor İnciraltı Tesisleri'nde çalışmak beni çok üzmüştü. Altın yere düşmekle değer kaybetmez. Biz geldiğimizde başlamış bir projeydi Urla Adnan Süvari Tesisleri. Kabası tam bitmemişti. Mehmet Sepil Başkan'ın vizyonu sayesinde hızla tamamladık. Önce 1 günlüğüne geldim İzmir'e, bir baktım 17 gün kalmışım. Sonra yine 1 günlüğüne gelmiştim, 14 gün kaldım. Sonra bu böyle olmayacak dedik. Temelli yerleştik. Tesisleri yetiştirmek için günde 20 saat çalıştık. Bir baktık ki 8 sene olmuş Göztepe'ye hizmetimiz. Bu görevi üstlendiğim için ömrümün sonuna kadar hep gurur duyacağım."

Gündem Kahvesi Manşet - Abdül Batur Gündem Kahvesi Manşet - Abdül Batur

Gürsel Aksel Stadı yapımında Sepil'in emeği yüzde 99

"Gürsel Aksel Stadı dünyada sayılı statlardan biri. Hırvat efsane Davor Suker hayran kaldı. Southampton'dan yetkililer mest oldu. Başkan Mehmet Sepil, stadın yapımı için defalarca Ankara'ya gitti, o kadar çok emek verdi ki yüzde 99 Sepil'in emeğiyse, yüzde 1'i hepimiz paylaşırız. Milli Takım Hocası Kuntz diyor ki hep burada oynasak keşke. Kadın milli takımı Gürsel Aksel'i tercih ediyor. 1. Lig'in Play-Off finalini Akhisar'a verdik. Bodrum da, Pendik de Gürsel Aksel'de oynayalım istediler. Göztepe'nin mabedi Türk sporuna uzun yıllar hizmet edecektir. "

İzmir'in her zaman öncü olması gerek

"İZVAK olarak İzmir sporu için çok önemli hizmetler yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. İzmir takımlarının gereksiz rekabetinin ortadan kalkmasından herkes memnun. Futbolun ilk oynandığı şehir İzmir. Bizim öncü olmamız lazım. Tribün yasakları olduğu dönemde yüzde 50 olarak karşılıklı tribünleri paylaştık. O zaman Atatürk Stadı'ndaydık. Biz adım attık. Sevdaya yasak olmaz dedik. Karşıyaka ve Göztepe'nin attığı adım sayesinde İstanbul derbilerinde deplasman taraftarı alınmaya başladı. Bunun gururu tarif edilemez."

7.'nin Play-Off'a girmesi rekabeti üst seviyeye çıkardı

"Türkiye Futbol Federasyonu olarak geçen sezon 7.'nin Play-Off'a dahil edilmesi kararını vermemiz rekabet artırdı. Başkan Mehmet Büyükekşi'nin yenilikçi bir yapısı var. Ligin son haftasında 6.'lık, 7.'lik senaryosunda 14 farklı ihtimal ortadaydı. Bu sistemde sadece 2 takımın iddiası yoktu. Geçmiş dönemlerde 3.'ler son 12 sezonda 1 kez üst lige çıkabilmişler. Son 1 kaç hafta arada puan farkı yeterliyse takımlar oyuncuları dinlendiriyor ve bu sefer ligin kaderi etkileniyordu. Düşme potasındaki bir takım Play-Off potasındaki takımı yenebiliyordu. Geçen sezon bu durum ortadan kalktı."

Kaynak: Levent Arıöz