ÖZEL/ Didar DEMİRCİ- Resmi Gazete’de yayımlanan 7179 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Karar yürürlüğüne girdi. Karar kapsamında; sulama birlikleri ile sulama kooperatifleri tarafından işletilen sulama sahalarında tarımsal üretim yapan çiftçilerin, 2023 yılında su kullanım hizmet bedellerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Buna göre; Sulama birlikleri tarafından kendi usul ve esaslarına göre belirlenen su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50’si öncelikle su kullanıcısı üretici tarafından ödenecek, geriye kalan yüzde 50’lik kısım ise Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili bütçesinden üreticiler adına sulama birliğine ödenecek.

Kararı değerlendiren İzmir Bölge Sulama Kooperatifleri Başkanı İlhan Yavuz, “Gübre ve mazot desteğinden daha önemli. Çiftçiye büyük katkı sağlayacak” dedi.

SUYUN ENERJİ MALİYETİ ÇOK PAHALI

Uygulamanın en başta çiftçiye büyük destek sağlayacağının altını çizen Yavuz, sulamadan üretilemediğine vurgu yaptı. Uygulama için geç kalınsa da hem çiftçi hem de kooperatif ve birliklerin yarasına merhem olunduğunu aktaran Yavuz, “Sulama kooperatiflerinin bize bağlı olanların hepsi yer altından pompa ile suyu çeker. Bu da enerji kullanmamıza neden olur. Enerji fiyatlarını da biliyorsunuz ve maalesef bunu çiftçiye yansıtmak durumunda kalıyoruz. Geçtiğimiz yıl suyu saati 130 TL’den verdik. Kuyular 34 ile 35 kilowatt enerji çekiyordu. Biz ortalama 40 kilowatt dedik. Pompa zaten 120-125 TL elektrik yakıyor. Elemanlar çalışıyor, giderler var, arıza var… Yani biz yine de 130 TL’ye satarken kooperatifleri zarara sokmak pahasına yaptık bunu; Çünkü, çiftçinin durumunu da biliyoruz. Bu uygulama müthiş bir uygulama oldu” sözlerini kaydetti.

BORÇLANAMIYORLAR BİLE

Çiftçinin suyu borca bile alamadığının altını çizen Yavuz, ortalama her ay sudan 300 bin TL kazandıklarını ancak bu kazancın 250 bin TL’sini elektrik dağıtım şirketlerine ödediklerini söyledi. Çiftçinin suyu borca bile alamadığını aktaran Yavuz, “Bakın TEDAŞ bizim tepemize jandarma gibi dikiliyor. Bize faturayı gönderiyor, ‘ödemezsen keserim’ diyor. Biz de çiftçiyi sıkıştırıyoruz. Çünkü elektrik olmazsa su da olmaz. O nedenle bu uygulama müthiş oldu diyorum” şeklinde konuştu. Öte yandan sırada güneş enerjisi sistemine destek beklediklerini aktaran Yavuz, “Cumhurbaşkanımız eğer güneş enerjisini de desteklerse bu halk üretir. Çünkü sulama üretimin baş aktörüdür” dedi.