Birleşmiş Milletler'in (BM) ilan ettiği 22 Mart Dünya Su Günü'nün, içilebilir su kaynaklarının korunması ve temiz su sorununa dikkat çekmek amacıyla kutlandığını hatırlatan Dr. Kesici, su kıtlığının yanı sıra bu kıtlığa bağlı salgın risklerine de vurgu yaptı.

3 Milyar İnsan Su Kıtlığı Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Nüfus artışıyla birlikte çevre tahribatının ve su kaynaklarının kirletilmesinin arttığına işaret eden Dr. Kesici, dünyada temiz suya erişemeyen 1,2 milyar insan olduğunu belirtti. Bu durumun kirli su ve gıdalardan kaynaklanan tehlikeli salgınlara yol açabileceğine dikkat çeken Kesici, önümüzdeki 10 yıl içinde 3 milyara yakın kişinin sürekli veya tekrarlayan içme suyu kıtlığı çekebileceği uyarısında bulundu.

Su Krizi Ülkelerin Beka Sorunu Haline Geliyor

Dünya genelinde su kıtlığının arttığına ve önlem alınmazsa su ve gıda güvenliğinin birçok ülkede kalıcı bir sorun haline gelebileceğine dikkat çeken Dr. Kesici, bu durumun tüm dünyayı olumsuz etkileyerek salgın haline dönüşebileceğini söyledi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Güney, Bilim Beyoğlu’nda muhtarlarla buluştu Beyoğlu Belediye Başkanı Güney, Bilim Beyoğlu’nda muhtarlarla buluştu

Türkiye'de Su Sorunu

Türkiye'nin su sorununa da değinen Dr. Kesici, ülkemizin yüzde 70'inin denizlerle kaplı olmasına rağmen kullanılabilecek nitelikte su miktarının çok düşük olduğunu ifade etti. Ülkemizdeki su kaynaklarının yanlış kullanımı ve küresel ısınmanın artmasına neden olan faktörlerle birlikte Türkiye'nin su potansiyelinin azaldığını belirten Kesici, su kaynaklarının tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Tarımsal Sulamada Sorunlar

Türkiye'de suyun yüzde 80'den fazlasının tarımsal sulamada kullanıldığına dikkat çeken Dr. Kesici, tarımsal sulama politikalarının su sorunlarını daha da artırdığını ve suyun kalite ve miktarında ciddi sorunlara yol açtığını belirtti. Kesici, Türkiye'de neredeyse 40 yıldır gündemde olan 'Su Kanunu'nun çıkarılması ve uygulanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: DHA