HABER/ Sinan KESKİN

Bir devlet okulunda hademelik yapan Ege Üniversitesi Makine Teknikerliği bölümü mezunu işitme engelli Mustafa Yavaş, hentbol ve teniste elde ettiği başarılarla dikkat çekiyor. Spor kariyerinin yanı sıra latin dansları ve pandomim tiyatrosu ile de ilgilenen Yavaş'ın azmi birçok engelliye örnek oluyor. Doğumunu gerçekleştiren babaannesinin yaptığı yanlış bir müdahale nedeniyle kulak zarı zarar gören ve duyma yeteneğini kaybeden Mustafa Yavaş, yaşadığı bu talihsizliğe rağmen yaşama sevincini hiç kaybetmedi. Eğitim hayatının hep normal okullarda geçtiğini ve Ege Üniversitesi Makine Teknikerliği bölümünden mezun olduğunu dile getiren Yavaş, “Üniversiteden sonra farklı işlerde çalıştıktan sonra engelliler için açılan kamu peroneli sınavını kazanarak Adnan Mazıcı İlköğretim okulunda hademe olarak görev yapmaya başladım.

Spora 10 yaşında başladı

Okulda çocuklarda oldukça iyi anlaşıyorum. Onlara işaret dili öğretiyorum. Çocuklar işaret dili öğrenmek konusunda çok başarılılar. Bu dili öğrendikçe çevlerindeki işitme engellilerle daha iyi iletişim kurabiliyorlar” diye konuştu. Spora 10 yaşında patenle başladığını ve 17 yaşında yarışmalara katıldığını anlatan Yavaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye İşitme Engellileri Hentbol şampiyonası ve Türkiye İşitme Engellileri Tenis şampiyonasında defalarca dereceye girdik. Ulusal ve uluslararası birçok turnuvada madalya kazandık. Sporun yanı sıra 5 yıl tiyatro ile ilgilendim. Pandomim tiyatrosu yapıyorum. 5 yıl kadar da salsa yaptım. İnsanlar işitme engelli birinin nasıl dans ettiğini merak ediyorlar. Evet ben müziği duymuyorum ama adımları sayabiliyorum. O ritme kendimi kaptırdıktan sonra müziği de hissedebiliyorum.”

Bir çok derecesi var

Mustafa Yavaş'ın sporda elde ettiği dereceler şu şekilde, " Türkiye İşitme Engellileri Hentbol şampiyonası 2003 – İkinci, Türkiye İşitme Engellileri Hentbol şampiyonası 2005 - Birinci , Türkiye İşitme Engellileri Hentbol şampiyonası 2012 – Birinci, Türkiye İşitme Engellileri Hentbol şampiyonası 2014 – Üçüncü, Türkiye İşitme Engellileri Hentbol şampiyonası 2016 - ikinci

Türkiye İşitme Engelliler Tenis şampiyonası 2016 Karışık Çiftler – İkinci, Türkiye İşitme Engelliler Tenis şampiyonası 2016 Çift Erkekler – Üçüncü, Türkiye İşitme Engelliler Tenis şampiyonası 2017 Çift Erkekler - İkinci, Türkiye İşitme Engellileri Hentbol şampiyonası 2017 – İkinci.