Poşet geçirdiği toptan çıkan hışırtı sesini takip ederek başladığı futbol kariyerinde, bu sezon hem ligde hem de Avrupa'da gol krallığı yaşayan görme engelli Hasan Şatay, hayat hikayesini 9 Eylül Gazetesi'yle paylaştı

Levent ARIÖZ / ÖZEL - Türk futbolu, yaklaşık 27 yıl sonra ikinci bir Avrupa gol kralı çıkardı. 1989 yılında Avrupa Altın ayakkabı ödülünü alan Galatasaraylı Tanju Çolak'tan sonra bu kez bir İzmirli, bu onura erişti. İzmir Çağdaş Görmeyenler Spor Kulübü'nün forveti Hasan Şatay, milli takım formasıyla 2017 Avrupa Şampiyonası'nda attığı 11 golle göğsümüzü kabarttı. Ayrıca geçtiğimiz hafta sona eren Türkiye Sesi Görenler Futbol Ligi'nde 14 karşılaşmada 39 kez ağları sarsan 1994 doğumlu sporcu, bu kez ligimizin gol kralı unvanını aldı. Görme Engelliler'in 1.Ligi olarak kabul edilen Sesi Görenler Futbol Ligi'ni 2.olarak tamamlayan Çağdaş Görmeyenler Spor Kulübü'nün skor yükünü çeken Hasan, ayrıca milli takımla 2015 yılında Avrupa Şampiyonluğu sevinci yaşadı. Poşet geçirdiği toptan çıkan hışırtı sesini takip ederek başladığı futbol kariyerinde bir çok başarı yakalayan genç sporcu, iş ve eğitimini de aksatmadı. Eşrefpaşa Hastanesi'nde memur olarak çalışan Hasan Şatay, ayrıca Ege Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nde 4.sınıfta okuyor ve gösterdiği azimle aşılamayacak hiç bir engel olmadığını herkese gösteriyor.

Görme duyusunu 4 yaşında kaybetti

Dört yaşına kadar duyularında bir problem olmayan Hasan Şatay, yaşadığı eklem romatizmasının gözlerine vurmasıyla hayatı erken yaşta değişti. Gözlerinin arkasındaki hücrelerin ölmesiyle görme yetisini kaybeden Hasan, ailesi ve 2 kardeşinin desteğiyle yeşil sahalardaki yeteneğini ortaya çıkardı. Futbola başlama hikayesini şöyle anlatan 23 yaşındaki gol kralı, "İlkokul ve orta okulda futbol topuna poşet geçirip, hışırtı sesini takip edip maç yapardık. O günlerde yeteneğim olduğunu biliyordum ve çok gol atardım. Ardından lisede sporu bıraktım. Sonrasında İzmir Çağdaş Görme Engelliler Spor Kulübü'nün açıldığını duydum. Arkadaşlarımın tavsiyesiyle kulübün idmanına katıldım. Artık poşet geçirilmiş topla değil, zilli meşin yuvarlakla oynuyordum ve gol atmak benim için daha kolay oldu. İlk idmanımda kendimi gösterdim. 2.Lig'de şampiyon olduktan sonra, 1.Lig'i son 3 sezondur 2.bitiriyoruz. Ben de 2017 yılında attığım 39 golle gol kralı olmayı başardım" dedi.

Artık şampiyon olacağız

Sesi Görenler Ligi'nde 3 sezondur Türkiye 2.'si olduklarını ve artık şampiyon olma vakitlerinin geldiğini ifade eden, "Bu sezon ligi 1.bitiren Çankaya Belediyesi'nde 5 milli oyuncu var. Bizde ise sadece ben ay yıldızlılara seçildim. Maddi anlamda ve tesis imkanı olarak bizden çok üstünler. Elimizden geleni yapıyoruz. Savaşıyoruz ve umarım önümüzdeki sezon şampiyon olacağız" diye konuştu.

sampiyon

Ailesi en büyük destekçisi

Hasan'ın gören iki kardeşi takımın bir parçası durumunda. Yusuf, kale arkasında takım oyuncularına sesle destek veren yönlendirici görevinde. Yunus Emre de karşılaşmaların maç yayınını yapıyor. Ayrıca müsabaka sonlarında görme engelliler için kurulan sahanın bariyerlerini söküp, saha çizgilerini oluşturan bantları çıkarıyor. Annesinin de hiçbir maçını kaçırmadığını ifade eden Hasan, "Onlar olmasa potinsiyelimi ortaya çıkaramazdım. İyi ki arkamdalar. Babam çalışmasa eminim o da maçlarıma gelir. Attığım her golü onlara armağan ediyorum" ifadelerini kullandı.

ailesi2

Osmanlıspor'u reddettim

İstanbul ve Ankara'dan bir çok transfer teklifi aldığını ve en ciddi olanın Osmanlıspor olduğunu belirten Hasan, "Geçen sezon İzmir'deki kulübümden aldığım para yıllık 2 bin 500 TL idi. Osmanlı ise bana 20 bin TL teklif etti. Ancak ben arkadaşlarımı yarı yolda bırakmam. Takımımızı bir yerlere getirdik. Aile ortamı yakaladık. Sonuna kadar onlarlayım" dedi.

Sabahları santralde akşamları üniversitede

Futbolun yanında, Eşrefpaşa Hastanesi'nde memur olarak çalışan, ayrıca Ege Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nde okuyan Hasan, dopdolu geçen bir gününü şöyle anlattı: "Eşrefpaşa Hastanesi'nde gündüz telefonlara bakıyorum. Öğleden sonra 3 buçukta mesaim bittikten sonra idmana çıkıyorum. Akşam olunca ikinci öğretim olan okuluma gidiyorum. Ege Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nde 4.sınıftayım. Futbol sezonum çok yoğun geçtiği için eğitimi biraz aksattım ama okulumu bitirmek istiyorum" dedi.

Tesisimiz olsa şampiyon oluruz

Kulüp olarak en büyük sıkıntılarının tesis olduğunu ifade eden başarılı gol kralı, "Biz görme engellilerin sahası diğerlerinden çok farklı. Yönümüzü bulmak için alanın kenarlarında bariyer olması gerekiyor ve saha ölçüleri oldukça dar. Biz ise idmanlarımızı bariyersiz sahada yapıyoruz ve büyük sıkıntı çekiyoruz. Antrenmanlarımızı Evka 4'te yapıp, maçlarımız için Gaziemir İl Özel İdare Sahası'na geliyoruz. Maçları kazandıktan sonra da sevinemeden sahadaki düzenlemeleri kendimiz yapıyoruz. Yeri geliyor bariyerleri biz söküyoruz. Saha çizgilerini belirlemek için yapıştırdığımız saha çizgilerini çıkarıyoruz. Hocamız, biz futbolcular ve veliler galibiyet sevincini yaşayamadan bu işleri yapmak zorunda kalıyoruz. Keşke bizim daimi görme engelliler için bir sahamız olsa. O zaman performansımız yüzde yüz artar ve kesinlikle şampiyon oluruz" ifadelerini kullandı.

Amputeler'i alkışlıyoruz ama biz unutuluyoruz

Geçtiğimiz haftalarda Avrupa Şampiyonu olan Ampute Milli takımını tebrik eden Hasan'ın ufak da olsa bir sitemi var. 2015 yılında Görme Engelliler Milli takımının da Avrupa Şampiyonu olduğunu ancak gerekli ilgiyi göremediklerini belirten genç sporcu, "Gerçekten Ampute milli takımının şampiyonluğuna çok sevindik. Engelli sporlarına olan ilgiyi artırdığını düşünüyorum ama bize de aynı ilgi gösterilmeliydi. Ben de o takımdaydım. Bizim oynadığımız seviye gerçekten çok kaliteli ve saygıyı hakediyorduk. Şimdi 2018'de İspanya'da düzenlenecek Dünya Kupası'na katılacağız. Artık desteği hakediyoruz" dedi.

gormeengelli543

Uçak sesi olumsuz etkiliyor

Çağdaş Görmeyenler Spor Kulübü Başkanı Fatih Koyuncu, kulüp olarak bazı sıkıntıları olduğunu ilk sırada ise tesis sorunları olduğunu ifade etti. Koyuncu, "Bu sezon maçlarımızı Gaziemir İl Özel İdare Sahası'nda oynadık. Bizim için ses herşey olduğundan, sahamızın havaalanına yakın olması performansımızı olumsuz etkiledi. O sebepten Konak Belediyesi'yle görüştük ve ilçe sınırları içinde bir tesis tahsis edilmesi için başvuruda bulunduk. En büyük sorunumuz görme engellilere mahsus bir sahamızın olmaması. Ayrıca maçlara ve idmanlara giderken, toplu taşımayı kullanıyoruz. Bazen maçlara gecikebiliyoruz. Bir otobüsümüz olsa ulaşım olarak çok rahatlarız. 3 sezondur Türkiye 2.'siyiz ancak İzmirli özel sektör kuruluşlarından hiç bir destek alamadık. Onların sponsorluklarına kapımız açık. Bu başarılı kulübü, gelin hep birlikte gelecek sezon şampiyonluğa taşıyalım" ifadelerini kullandı.