HABER/ Levent ARIÖZ

Sporun gücü sayesinde, bir genç daha hayata tutunmayı başardı. İzmir Mavişehir Sahili'nde Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile Hayvanlar İçin Projeler Derneği yararına düzenlenen "Birlikte koş" yarışında birinciliği kazanan Manisalı Utkuhan Baydar ve Kudret Arabacı birlikten nasıl kuvvet doğduğunu pistlerde gösterdi. 250'ye yakın katılımcının arasında ipi göğüsleyen ikiliden 2000 doğumlu sporcu Utkuhan Baydar'ın yüzde 90 görme engeli bulunuyor. Türkiye'de sadece 20 kişide görülen rahatsızlığın tam adı Leber'in Herediter Optik Nöropatisi. Dış dünyayı bulanık gören Utkuhan, sadece 1 metreye yakın mesafede önüne çıkan ani objelere yanıt verebiliyor. Rahatsızlığı 14 yaşında ortaya çıkan Utkuhan'ın sporla tanıştıktan sonra ise hayatı adeta aydınlandı.

9 ayda bir çok birincilik aldı

Parkta kendi başına koşarken, şu anki antrenörü Kudret Arabacı tarafından keşfedildiğini anlatan 2000 doğumlu sporcu, "Rahatsızlığımı öğrendikten sonra içime kapandım. Arkadaşlarımla iletişimi kestim. Ardından evime yakın bir parkta koşarak spora başladım. Sadece sosyal aktivite olsun diye tur atıyordum. Görme engelliler dalında yarışmacı sportif faaliyetler olduğunu bile bilmiyordum. Kudret Hoca'yla koşuda tanıştık. Yanıma geldi. Sohbet etmeye başladık. Görme problemim olduğunu anlattım. O da sıkı bir antrenmanla güzel yerlere gelebiliriz dedi. Mayıs ayında başladığım atletizmde birincilikler geldikçe daha özverili çalışmaya başladım. Uzun mesafede bin 500 ve 5 bin metre kroslarında katıldığım 5 yarışta birinci olmayı başardım" dedi.

Manisa'da pist yok her hafta İzmir'e geliyorlar

Manisa'da profesyonel bir pist olmadığını ve hafta sonu İzmir'e gelip Seha Aksoy Atletizm Pisti'nde çalıştıklarını ifade eden Utkuhan'ın hocası Kudret Arabacı, "Celal Bayar Üniversitesi'nin pisti mevcut ama dışarıdan sporcu almıyorlar. Utku'nun evine çok yakın olan Manisa'daki Laleli Parkı'nda idman yapıyoruz. Ancak parkın koşu dönüşleri bizim standartlarımızda değil. O yüzden

sporcumuzun 400 metrelik dönüşleri öğrenmesi amacıyla Seha Aksoy Atletizm Sahası'nı hafta sonu kullanıyoruz. 2 saat yol gelip, 2 saat pistte koşup dönüyoruz" dedi.

Bitiş çizgisini el ele bitirmek gerekiyor

Mavişehir sahilinde Karşıyaka Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ve Hayvanlar İçin Projeler Derneği yararına yapılan farkındalık koşusunda yaşadıkları birinciliği şöyle anlatan antrenör Arabacı, " İki kişinin birlikte gruplar halinde koştuğu bir yarışmaydı. Çok renkli bir etkinlikti. Biz de Nisan ayında katılacağımız Türkiye Şampiyonası'na hazırlık olması adına etkinliğe katıldık. Birinci olmayı başardık. Şöyle ilginç bir anekdot var ki

bitiş çizgisine gelirken el ele tutuşmak zorundasın. Yoksa diskalifiye oluyorsun. Biz de el ele birinciliği göğüsledik" cümlelerini kullandı.

Hedef önce ABD sonra Tokyo

Utkuhan'ın antrenörü Kudret Arabacı, sporcusunu önce Ağustos ayında ABD'de yapılacak. Dünya Şampiyanası, ardından 2020 Tokyo Olimpiyatları'na hazırladıklarını söyledi.

Dokuz aylık süreçte görme engelliler branşında bir çok derece elde ettiklerini belirten Antrenör Arabacı, "Son olarak görenlerle birlikte koştuğu Okullar arası bin 500 ve 3 bin metre yarışlarında döndüncü oldu. Eylül ayında Mustafakemalpaşa Suuçtu-Tümbüldek Yol Koşusu'nda 15 kilometre engellilerde altın madalya kazandı. Karşıyaka Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen 'Zübeyde Hanım Koşusu'nda yine birinciliğe uzandı. En son "Birlikte koş" organizasyonunda ipi göğüsledi. Menemen Şehit Kubilay ve Kuşadası'ndaki yarışlara katıldı. Şimdi Nisan ayındaki Türkiye Şampiyonası'na hazırlanıyoruz. Hedefimiz önce Ağustos ayında ABD'de yapılacak Dünya Şampiyonası'na katılmak ve iyi bir derece elde etmek. Ama asıl hayalimiz 2020 Tokyo'da düzenlenecek Paralimpik Oyunları'nda bin 500 ve 5000 metrede ülkemizi temsil etmek. Tüm hazırlıklarımız Olimpiyat oyunları için. Dünya Şampiyonası da bu hedef için bir adım" diye konuştu.

Önce ailesinden sonra okulundan onay aldık

Utkuhan'la ilk tanıştığında önce annesi ve babasından onay aldığının altını çizen Kudret Arabacı, " Ben de aynı zamanda sporcuyum ve yarışlara hazırlanırken Utkuhan dikkatimi çekti. Sürekli koşuyordu ve istekliydi. Sonra görme engelli olduğunu öğrendim. Hergün idman yapmamız lazım ve planlarımız olacak dedim. Eğer bir sporcuyu geliştirmek istiyorsanız ailesiyle tanışmanız gerekiyor. Onlardan da destek aldık. Evdeki yaşantısı, beslenmesi başarılı olması için çok önemli. Ayrıca öğrencinin okuduğu Manisa Merkez Mehmet Akif Ersoy Lisesi'ne giderek müdür ve öğretmenlerle konuştum. Herkesten onay aldıktan sonra Utkuhan'ın spor hayatı başladı" dedi.

Koşmaya başladığımda hastalığımı unutuyorum

Spora başlarken ailesinin önce tereddütlü yaklaştığını ifade eden Utkuhan, " 9.sınıfta gözlerimde rahatsızlık meydana geldi. Doktorlar, hastalığımın ben de hep varolan bir genetik problem olduğunu söylediler. Ergenlik çağında aktifleştiğini belirttiler. Tedaviye devam ediyorum. Ama spor benim için en faydalı ilaç oldu. Atletizmle tanışmamdan sonra hayata tamamen bağlıyım. Spor yaptığımda hastalığımı çoğu zaman unutuyorum. Özgüvenim yerine geldi. Daha önce hiç bir hedefim yoktu ama artık hayal kuruyorum. Tokyo Olimpiyatları'na giden her engeli aşmak istiyorum" dedi.

Hedefi Beden Eğitimi Öğretmeni olmak

Manisa Merkez Mehmet Akif Ersoy Lisesi'nde son sınıfta okuyan Utkuhan, eğitim hayatına üniversitede devam etmek amacında. Beden Eğitim Öğretmeni olmak istediğini belirten genç atlet, "Çocukluğumdan beri Beden öğretmenlerine hayranlığım var. Umarım yazın yapılacak Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu sınavlarını kazanırım. Hatta Celal Bayar Üniversitesi olursa, okulun pistinden de rahatlıkla faydalanabilirim. Ayrıca herhangi bir sponsor desteğim yok. Milli takım sporcusu olarak burstan da yararlanmayı hedefliyorum" cümlelerini kullandı.

Çölyak ve Organik beslenme derneği adına farkındalık yarattı

Manisa Görme Engelliler Spor Kulübü adına yarışan Utkuhan, son olarak koştuğu Birlikte Koş etkinliğinde bir farkındalık daha yaratmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Manisa'da faaliyet gösteren Çölyak ve Organik Beslenme Derneği adına da yarışlarakatıldık. Onların farkındalığı için koştuk. Sporun içinde ne kadar kalırsak kalalım, sağlıklı beslenmek çok önemli. Birlikte Koş etkinliği rekreatif atletizm anlamında harika bir etkinlik oldu. Daha çok insanı spora teşvik etmeyi başardı. Umarım ülkemizde bu tarz faaliyetler katlanarak devam eder" diye konuştu.