HABER/ Levent ARIÖZ

İki komşu kültür Türkiye ve Yunanistan arasında son yıllarda futbol alanında alışveriş hızlandı. Özellikle Theofanis Gekas'ın Süper Lig'de yarattığı etki Yunan futbolcuların liglerimizde çokca yer almasını sağladı. Spor Toto 1. Lig'de Ümraniyespor forması giyen Andreas Vasilogiannis, Elazığspor'da top koşturan Giorgos Georgiadis, Süper Lig'de Ankaragücü'nde sağ bekte görev alan

Stelios Kitsiou, Alanyaspor'un stoperi Georgios Tzavellas ve Galatasaray'ın forvet oyuncusu Kostas Mitroglou, Komşu'yu bu sezon Türkiye'de temsil eden futbolcular arasında yer alıyor. İzmir'de de bir Yunan futbolcu, takımının başarısı için ter döküyor. Altay'ın devre arasında Elazığspor'dan transfer ettiği Andreas Tatos, siyah beyazlıların ikinci yarıda aldığı üst üste galibiyetlerde başrol oynayan isimlerden biri oldu. Ligin ikinci yarısında namağlup ilerleyen İzmir ekibinin oynadığı 6 maçta da 11'de forma giyen 29 yaşındaki usta solak, İstanbulspor mücadelesinde takımına 1 puan kazandıran golü atmıştı.

Harika uyum yakaladık

Her hafta üzerine koyarak devam ettiklerini ifade eden Tatos, "Ligin ikinci yarısında yenilgi yüzü görmedik. Psikolojik olarak güçlü durumdayız. Biz devre arası kurulan yeni bir takımız. Yeni arkadaşlarımızla beraber çalıştıkça daha da gelişiyoruz. Tabi ki hedefimizde Play Off var ama şimdiden kimseyi ümitlendirmek istemiyoruz. Maçları kazandıkça zaten hedefe kendiliğinden ulaşacağız. Şu an hücum hattında çok iyi bir uyum yakaladık. Putsila, Kappel ve Paixao'yla birbirimizi tamamlıyoruz. Umarım haftalar ilerledikçe hücum katkımız daha da artar" dedi.

Güzel izler bıraktı

Theofanis Gekas'ın Türkiye'de olumlu izler bırakması sonrası Yunan futbolcuların, Türkiye liglerine geldiğini söyleyen Tatos, "Ülkede yaşanan ekonomik kriz de Yunanlıların Türkiye'ye gelmesini hızlandırdı" dedi

Süper Lig'de forma giydiği Akhisarspor, Konyaspor, Eskişehirspor ve Sivasspor takımlarında attığı 52 golle Türkiye'de güzel izler bırakan Theofanis Gekas'ın Yunan futbolcuların önünü açtığını belirten Andreas Tatos, "Türkiye'de çok güzel yıllar geçirdi. Yaşadığı olumlu süreç Yunan futboluna da yansıdı. Ülkede yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle Yunanlılar Türkiye'ye transfer olmaya başladı. Kalitelerini Türkiye'de göstermeleri hoşuma gidiyor" diye konuştu.

Evimde gibiyim

Altay'a gelmeden önce siyah beyazlı kulübün tarihi ve İzmir hakkında olumlu görüşler aldığını söyleyen deneyimli forvet arkası, "Elazığspor'da süregelen maddi problemlerden dolayı bonservisim boşa çıkmıştı. Altay kulübü benime irtibata geçti. İzmir'den ve Altay'ın tarihinden bahsettiler. Tabi İzmir'in benim ülkeme yakın bir şehir olması da gelişimde etkili oldu. 1.5 yıldır Türkiye'de çalışıyorum. Türk arkadaşlarım her zaman İzmir'den bahsediyorlardı. Ne kadar yaşanabilir bir şehir olduğunu ifade ediyorlardı. İyi ki Altay'a gelmişim. Kendimi evimde gibi hissediyorum" diye konuştu.

Mitroglou GS'ye katkı sağlar

Bu sezon Türkiye Ligleri'nde 6 Yunan oyuncu forma giyerken, Andreas Tatos, bir dönem aynı takımda top koşturduğu Kostas Mitroglou'nun Galatasaray'da başarılı olacağını dile getirdi.

Mitroglou'yla 2011-12 sezonunda Atromitos, 2012-13'te Olimpiakos'ta birlikte oynadıklarını dile getiren tecrübeli oyuncu, "Sol ayağını çok iyi kullanan, takım arkadaşlarına duvar olan, asist yapabilen bir isim. Yunan futbolunun şu anki en değerli oyuncularından biri. Galatasaray'ın şampiyonluk yarışında büyük katkı vereceğini düşünüyorum" cümlelerini kullandı.

Kültürlerimiz aynı

Yunan ve Türk kültürünün birbirine oldukça yakın olduğunun altını çizen Tatos, "Yemek kültürümüz, sosyal hayatımız tıpa tıp benziyor. Türkiye'de çok ünlü Yunan filozoflar yaşamış. Yine Osmanlı döneminden bir çok ese Yunanistan'da mevcut. Son yıllarda kültür alışverişimiz hızlandı. Bir çok Yunan, Türkiye'de yaşıyor ve aynı şekilde Türkler Yunanistan'da yaşıyor ve çalışıyor. Aynı denizi paylaşıyoruz ve iki karşı kıyının insanının birbirine benzemesi kadar doğal bir durum olamaz" diye konuştu.