Haber/ Levent ARIÖZ

2019-2020 Süper Lig Cemil Usta Sezonu fikstür çekimi önceki gün yapıldı. İzmir'in Süper Lig'deki temsilcisi Göztepe de 34 haftalık maç maratonunda birbirinden çekişmeli karşılaşmalara çıkacak. Ancak sarı kırmızılılar Süper Lig'de yer aldığı üst üste 3. sezonda serbest fikstür uygulamasıyla maç programının şekillendirilmesinden dolayı şaşkın. Fikstür çekimi uygulaması, otomatik takip esasıyla yapılandırıldığı için, bir takımın fikstürü, başka bir ekibin maç programını takip ediyor. Örnek vermek gerekirse, bu sezon Antalyaspor Galatasaray'ı, Gençlerbirliği Fenerbahçe'yi, Alanyaspor da Trabzonspor'u takip edecek. Ligde yer alan 18 kulübün 17'si ligde eşleşmeyle birbirlerini takip ediyor, sadece 1 takım serbest fikstür çekerek o düzende gitmiyor. Sebebi sadece matematiksel olan bu serbest fikstüre Göztepe'nin üst üste 3. sezonda da denk gelmesi sarı kırmızılı camiada tepkiye neden oldu.

Deplasmanda sıkıntı yaşanıyor

Serbest fikstürün dezavantajlarına gelecek olursak, Göz Göz'ü ağırlayacak her ekip, sonraki hafta da evinde oynayacak. Böylece evinde üst üste 2 iç saha karşılaşması oynayacak takım, bu müsabakalarda galibiyet serisi yakalamak için daha motive sahaya çıkacak. Göz Göz'ün böylesine çetin deplasmanlara çıkması, ligdeki kaderini de derinden etkiledi ve yeni sezonda da etkileyeceğe benziyor. Özellikle sarı kırmızılıların geçen sezon ligde dış sahada en az puan toplayan 2. takım olması serbest fikstürden ne kadar olumsuz etkilendiğini gösterir nitelikte. Göztepe'nin 2 hafta üst üste iç sahada oynama programına örnek vermek gerekirse, Süper Lig'in 2. haftasında Beşiktaş, Göz Göz'ü ağırladıktan sonraki maçta Çaykur Rizespor'u konuk edecek. 4. haftada bu kez Çaykur Rizespor, Göztepe'yle karşılaştıktan Gazişehir Gaziantepspor'u misafir edecek.

Serbest fikstürle 4 takım düştü

Göztepe'nin 3 sezondur denk geldiği serbest fikstür uygulamasını son 10 yılda kullanan 4 takım küme düştü. 2009 yılında Konyaspor, 2010'da Denizlispor, 2013'te Mersin İdman Yurdu ve 2016'da Sivasspor alt ligin yolunu tuttu. Ayrıca serbest fikstür çeken takımlar genelde Spor Toto 1.Lig'den yeni yükselen ekipler ya da Süper Lig'de alt sıralara oynayan kulüpler oldu. Bir önceki sezon Birinci Lig'de mücadele edip üst lige çıkan Mersin İdman Yurdu 2014-15, Göztepe ise 2017-18'de serbest fikstür çekmişti. Yine bir önceki yıl ligi 15. sırada tamamlayan Kayserispor 2016-17, Sivasspor 2015-16, Sivasspor 2010-2011, Denizlispor 2009-2010'da serbest fikstürle maç programı şekillenen ekipler olmuştu. Bir önceki sezonu 13. tamamlayan Mersin İdman Yurdu 2012-13'te, 8. bitiren Eskişehirspor 2013-14 ve 14. tamamlayan Konyaspor 2008-09 sezonunda serbest fikstür çeken ekipler olmuştu. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi şampiyonluk yaşamış takımları içinde sadece F. Bahçe 2011-12 sezonunda serbest fikstürle karşılaşma programı belli oldu.