Pınar Karşıyaka'nın yıldız basketbolcusu Marko Banic, yaklaşan PAOK serisi ve ligdeki son durumlarını mercek altına aldı. Ayrıca deneyimli basketbolcu, Türk ve Hırvat kültürünün birbirine çok yakın olduğunu ve özellikle İzmir'in simge yiyeceği boyoza hayran olduğunu söyledi

Sezon ortasında önce 1 aylık sözleşmeye imza atan, ardından geçmiş dönemindeki başarılı kariyerinden pasajlar sergileyerek kendini ispat eden Marko Banic, kendisini sezon sonuna kadar Pınar Karşıyaka'lı yapan mukaveleye imza attı. Kariyerinde 2 Euro Cup şampiyonluğu ve 2010 yılında Euro Cup'ta en değerli oyuncu ödülü alan 1984 doğumlu basketbolcu, Türkiye'de kalmaktan mutlu olduğunu ifade etti. Doğup büyüdüğü Hırvatistan'ın Zadar şehrinin, İzmir'e çok benzediğini ve burada çok rahat ettiğini ifade eden Banic, "Tıpkı Zadar da Karşıyaka gibi basketbol şehri. Takımına sürekli destek olan ve her maça gelerek kendini adayan bir taraftarımız var. Karşıyakalılar gerçekten kulüplerine çok sadık ve kulübün içinde bulunduğu durumu gözetmeksizin her maçta destekçimiz oldular. Bu taraftarın önünde oynamaktan keyif alıyorum. Kendimi onların önünde oynarken çok iyi hissediyorum. Ayrıca Karşıyaka da Zadar gibi sahil kenarında bir şehir ve yemek kültürümüz çok benziyor. Kilomuza dikkat etmemiz gerekiyor ama buranın simge yiyeceği boyozu çok sevdim. Hırvat pastanelerinde de benzer şeyler var ama boyoz çok farklı bir tat.
İzmir daha çok bir Akdeniz şehri gibi. O yüzden dinler dışında İzmir'deki yaşam ve Hırvat kültürü birbirine benziyor. Hırvat ve Türk yemekleri arasında fark yok. Bizde de börek, sarma, kebap var.
Sanırım bizim mutfağımız Türkler'den çok esinlenmiş. Ayrıca 2014-15 sezonunda Alba Berlin'de oynarken çoğu kez Türk restoranında yemek yerdik" dedi.

Rusya'dan daha kaliteli ligdeyim

15 yıllık basketbol kariyerinde Hırvatistan'dan, İspanya'ya, Rusya'dan, Almanya'ya bir çok ülkede boy gösteren Banic, Spor Toto Basketbol Ligi'ni Avrupa'nın en rekabetçi 2 liginden biri olarak gösterdi. " Türkiye ligi en güçlü zamanlarından birini yaşıyor" diyen deneyimli basketbolcu, " Çok sayıda kaliteli oyuncu ve deneyimli antrenör var. Geçen sene Rusya'nın Unics Kazan takımındaydım ve orayla kıyaslayınca burada 5-6 tane gerçekten yüksek kalite takım var. Ayrıca diğer takımlar da çok düşük seviye ekipler kesinlikle değil. Bu da ligi daha rekabetçi yapıyor. Türkiye ligi, İspanya Endesa(İspanya 1.Ligi)'yla birlikte Avrupa'nın zirve noktası" ifadelerini kullandı.

Bilbao günlerim unutulmaz

7 yılını geçirdiği İspanyol Bilbao takımındaki günlerini unutamadığını belirten Marko Banic, "
Benim geçmişim aslında güzel ve ilham verici bir hikaye. Kendi şehrimin takımı Zadar'da kendimi göstermeye başlamıştım. 2003'te Adriyatik Ligi ve 2005'te Hırvatistan şampiyonu olduktan sonra spot ışıkları beni göstermeye başladı. O sezon sonunda İspanyol Bilbao ekibinden teklif geldi.
İspanya'da gittiğimde 20 yaşındaydım ve farklı bir kültüre adapte olmak zordu. Daha sonra ivmeli bir şekilde kulüple birlikte büyüdüm ve geliştim. İyi bir kimya yakaladık ve harika yıllar geçirdim. Euro Cup'ta 2 kez en iyi ilk 5'e seçildim. Kesinlikle kariyerimin en özel zamanlarıydı. Tutkulu Bask taraftarları beni destekiyordu, şehir çok güzeldi, kulüp arkamdaydı ve yıldız oyuncu statüsündeydim. Kısacası her şey harikaydı. İspanya kariyerimle gurur duyuyorum" diye konuştu.

PAOK'tan daha güçlüyüz

FİBA Şampiyonlar Ligi son 16 Turu'ndaki rakibi PAOK'u değerlendiren deneyimli uzun, " PAOK, geçmişi ve ateşli taraftar kitlesi olan bir takım ve duydum ki onlarla 4 sene önce olaylı bir eşleşme yaşamışız. Bu seri gerçekten çok zorlu geçecek fakat bizim daha güçlü bir takım olduğumuzu düşünüyorum. Maç yapmadığımız bir aylık arayı iyi değerlendirdiğimizi düşünüyorum. Hatalarımızın üzerine gidip takım olarak daha iyi oynamaya çalışıyoruz ve yakında daha iyi oynuyor olacağız" dedi.



Pınar Karşıyaka Avrupa'yı şaşırttı

İzmir'e ilk kez Hırvatistan milli takımıyla Türkiyeye karşı oynadığı maçta geldiğini dile getiren Marko Banic, " İstanbul'u da biliyorum ama orası ne kadar güzel olsa da çok fazla kalabalık ve kaotik. Fakat İzmir çok farklı ve güzel bir şehir. Türkiyede yaşanacak en güzel yer olduğunu düşünüyorum. Pınar Karşıyaka'yı da tabii ki biliyordum. Çok köklü ve tarihsel bir kulüp. 3 yıl önceki şampiyonluklarıyla tüm Avrupa'yı şaşırttılar. Bu çok büyük bir başarıydı ayrıca taraftarların çok farklı ve tutkulu olmasını tüm Avrupa biliyor" diye konuştu.

Hırvat basketbolu ekonomik krizde

Her dönem yıldız basketbolcular yetiştiren Hırvatistan'ın duraklama döneminde olduğunun altını çizen Banic, " Doğrusunu söylemek gerekirse gerçekten kötü bir dönem yaşıyoruz. Ekonomi, son zamanlarda iyi değil ve bu da her şeyi etkiliyor. Paralarını alamadıkları için iyi oyuncular başka liglere gidiyor. Türkiye'de iyi oyuncuların çoğu kendi ülkesinde oynuyor. Bu yüzden ligimiz iyi durumda değil. Milli takım açısından ise orada kimya, birlik, takım olmak gibi durumları kaçırdığımız için başarılı olamıyoruz. İyi oyunculardan kurulmuş olmamıza rağmen derece elde edemiyor. 10 yıldır düşüş içerisindeyiz" dedi.

Kardeşi de basketbolcu

Marko Banic'in erkek kardeşi de bir basketbolcu. Emilio Banic'in Almanya Basketbol 2.Ligi'nde Koblenz takımında forma giydiğini söyleyen Marko'nın kız kardeşi de Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşıyor. En büyük hobisinin spor arabalar olduğunu kaydeden deneyimli oyuncu, "
Gençken Hırvatistan'da bir çok köpeğim vardı. Onlarla vakit geçirmek ve ilgilenmek büyük bir hobimdi. Fakat şimdi başka bir ülkedeyim ve bu aralar en büyük hobim spor arabalar" dedi. Levent ARIÖZ