Fransa'nın ev sahipliği yaptığı 8. FIFA Kadınlar Dünya Kupası bugün başlıyor. Bu akşam saat 22.00'de oynanacak olan Fransa-Güney Kore maçıyla başlayacak turnuvada altı grupta toplam 24 takım mücadele edecek. Karşılaşmaları TRT Spor yayınlayacak.

Dört takımlı grupları ilk iki sırada tamamlayan 12 takım son 16'ya kalacak. En çok puana sahip 4 grup üçüncüsü de bu 12 takıma dahil olacak ve son 16'ya kalan takımlar belirlenecek.

2015 yılına kadar 16 finalistle düzenlenen şampiyonada statü değiştirildi ve takım sayısı 24’e yükseltildi.

Bir ay sürecek FIFA Kadınlar Dünya Kupası 7 Temmuz’da Lyon'da oynanacak final maçıyla son bulacak. Final karşılaşması 59 bin kapasiteli Parc Olympique Lyonnais Stadı’nda oynanacak.

Kupayı son olarak 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri kazanmıştı. Gün geçtikte popülaritesi artan kadınlar futbolu tarihinin en büyük turnuvası olması beklenen Fransa şampiyona için 750 binden fazla bilet satıldı.

Son şampiyon ABD

Son şampiyon ABD, turnuvaya favori olarak gelse de ev sahibi Fransa, İngiltere, Japonya, Hollanda, Avustralya, Norveç, Brezilya ve Almanya da zirveyi hedefleyen takımlardan.

Turnuvada Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemi ilk kez kullanılacak. Kadın futbol maçlarında erkeklere kıyasla herhangi bir kural farkı bulunmuyor.

İlk Kadınlar Futbol Dünya Kupası 1991’de Çin’de düzenlendi. O günden bu yana 4 yılda bir düzenlenen turnuvalara sırasıyla İsveç, ABD, ABD, Çin, Almanya ve Kanada ev sahipliği yaptı.

ABD, 1991, 1999 ve 2015’te şampiyon olarak kupayı en fazla müzesine götüren takım.

Almanya, 2003 ve 2007’de şampiyonluk sevinci yaşarken Norveç 1995’te, Japonya 2011’de şampiyonluğu elde etti.

Şampiyonada gruplar şöyle oluştu:

A Grubu: Fransa, Norveç, Güney Kore, Nijerya

B Grubu: Almanya, İspanya, Çin, Güney Afrika

C Grubu: İtalya, Brezilya, Avustralya, Jamaika

D Grubu: İngiltere, İskoçya, Arjantin, Japonya

E Grubu: Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, Kamerun

F Grubu: İsveç, ABD, Şili, Tayvan