Yaz transfer döneminde Süper Lig'de Fransız rüzgarı esiyor. Göztepe, Bastia'dan Axel Ngando'yu renklerine bağlarken, Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye Başakşehir'den Antalyaspor'a takımların ilk adresi Fransız yıldızlar oldu.


Haber / Levent ARIÖZ

Süper Lig'de yaz transfer dönemi oldukça hareketli geçiyor. Yüksek bütçeli İstanbul takımlarıyla birlikte Anadolu kulüpleri de önemli yıldızları takımlarına getirme başarısı gösteriyor. Özellikle Fransa Ligi kökenli oyuncular kulüplerin tercih ettiği ilk adres oldu. Süper Lig'in yeni kulübü Göztepe ilk transfer hamlesi olarak Fransa Ligi takımlarından Bastia'nın orta saha oyuncus Axel Nagando'yu İzmir'e getirdi. Sarı kırmızılılar transfer döneminde yine Fransa pazarında arayışını sürdüyor. Futbolcu izleme komitesinde yer alan eski teknik direktörlerden Mustafa Fedai, listedeki bir Fransız stoperi takip etmek için İsveç'e gitti. Göz Göz'ün kadrosunda ayrıca Fransız stoper Léo Schwechlen, Fransa altyapısında yetişen Togolu orta saha Segbefia ve uzun süre Monaco'da top koşturan Gosso bulunuyor.

Menez bombası

İstanbul takımlarının adresi de Fransa Ligue 1 oldu. Galatasaray Montpelier'le 2011-12'de şampiyonluk yaşamış, geçtiğimiz yılı Nice'de kiralık olarak geçiren Belhanda'yı kadrosuna kattı. Sarı kırmızılılar forvet hattına da St Ettienne, Marsilya ve Lyon formasıyla 178 gol atan Gomis'i transfer etti. Fenerbahçe'de Aykut Kocaman'ın transfer listesinde de Fransız yıldızlar vardı. Sarı lacivertliler Lyon'dan Valbuena ve Monaco'dan Dirar'le el sıkıştı. Geçtiğimiz sezon ligi 5. sırada kapatarak büyük sürpriz yapan Antalyaspor 19 kez Fransa Milli takımı formasını giyen ünlü forvet Menez'i Bordeaux'ten transfer etti. Alanyaspor, geçen sezon Akdeniz ekibinde kiralık oynayan altyapısını Fransa'da alan N'Sakala'yı kadrosuna kattı.

Teknik direktör de var

Bursaspor ise teknik direktör tercihini Fransız çalıştırıcıdan yana kullandı. Lyon'u çalıştırdığı 2001-2003 yılları arasında 3 kez şampiyonluk sevinci yaşayan Paul Le Guen yeni sezonda Timsahlar'ın başarısı için ter dökecek. Geçtiğimiz sezonu orta sıralarda tamamlayan Kemal Özdeş'in takımı Kasımpaşa, Caen'dan stoper Syam Ben Youssef'u renklerine bağladı. Kayserispor 3 sezon Fransa 1.Ligi'nde ter döken ve uzun yıllar yüksek bütçeli İstanbul takımlarının peşinden koştuğu Asamoah Gyan'ı ve Reims'ten gurbetçi sol bek Atilla Turan'ı renklerine bağladı.

Bir Fransız da Başakşehir'de

Medipol Başakşehir de büyük bir transfer bombasına imza attı. Başakşehir, 17 kez Fransa Milli takımı forması giyen sol bek Gael Clichy'i kadrosuna kattı. Süper Lig'in bir diğer yeni takımı Yeni Malatyaspor'un da adresi Fransa Ligi oldu. Doğu ekibi, Le Havre'den Issam Chebake, Fabien Farnolle, bir dönem Fenerbahçe'de oynayan Nancy'den İssiar Dia ve Strasbourg'tan Khalid Boutaib'la anlaştı.