Efes Selçuk, UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu’nun birinci etabı olan Ephesus – Smyrna Etabı’na ev sahipliği yaptı. Bu yıl 5.'si düzenlenen organizasyonun başlangıcına ev sahipliği yapan UNESCO Kenti Efes Selçuk, 200’den fazla bisikletçiyi İstasyon Meydanı’nda yer alan tarihi su kemerlerinde buluşturdu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel bisikletçilerle birlikte pedal çevirerek onların heyecanına ortak oldu.

UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu 2019’un açılış töreni İstasyon Meydanı’nda gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu Organizasyon Sorumlusu Fatih Ertürkmen yaptığı konuşmada “Bu yıl yine çok heyecanlıyız. Bu yıl iki güzide UNESCO Dünya Mirası kentinden, bir aday UNESCO Dünya mirasına aday kent olan İzmir’e doğru gidiyoruz. Organizasyona destek veren tüm kurumlara teşekkür ederim” dedi.

Bu toprakların kendisi kadındır

Organizasyona katılan her bisikletçinin fidan bağışı yapmasının önemine dikkat çeken Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; "Bugün 8500 yıllık bir tarihe sahip olan Efes Selçuk topraklarındasınız. UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu, dünya miraslarının amatör bisiklet sporcularının dünya miraslarını pedallarla buluşturduğu, bu buluşmanın ormanları oluşturduğu, aynı zamanda dünya miraslarını oluşturan değerlerin korunması için kadınların ve gençlerin öne çıkması gibi amaçlarla düzenleniyor. Bu toprakların kendisi kadındır. Artemis’ten Meryem Ana’ya, Kybele’den Amazonlara kadar giden topraklardasınız. Çok doğru bir iş yapıyorsunuz. Her bisikletçi dört fidan bağışlıyor. Bu organizasyona değer veren, katkı koyan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

İki UNESCO Dünya Mirası ilçenin birbiriyle buluşmasının hem kentin tarihi değerlerine sahip çıkmak hem de bisiklet kullanımı konusunda bir farkındalık oluşturmak adına önem taşıdığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hedeflere hep beraber varmayı amaçladığını söyledi.

Efes'in 8500 yıllık bir yer olduğunu söyleyen Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci de, "Böyle bir yerde görev yapmak büyük bir mutluluk. Umarım kamu hizmetleri açısından da farkındalık oluştururuz" diye konuştu.

Yapılan törenin ardından UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu 2019’un açılış töreni bisiklet sporcuları protokol önderliğinde Gündoğdu Meydanı’na doğru pedal çevirdiler. UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu 2019 Gündoğdu Meydanı’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun katıldığı bitiş töreni ile son buldu.