Haber / Levent ARIÖZ

Atletizm Kadınlar Süper Ligi'nde mücadele eden tek Ege ve İzmir kulübü olan Gaziemir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü, sahalarda eşine az görülen bir yapılanmaya gitme kararı aldı. Gaziemir'in Amazonları lakaplı takım, yeni sezonda sadece İzmirliler'den ve altyapı oyuncularından kurulu bir kadroyla Altınordu misali yerli ve milli olma kararı aldı. Süper Lig'de yabancı asıllı ve Türkiye'nin bir çok yerinden gelmiş sporculara karşı mücadele edecek yeşil beyazlılar, İzmir kadınının gücünü tüm Türkiye'ye gösterecek. Süper Lig'de ilk 2 yılında beşinci, geride bıraktığımız sezonda altıncı olarak, Fenerbahçe, Enkaspor, Beşiktaş gibi yüksek bütçeli takımların olduğu ligde tutunmayı başaran İzmir ekibinde başantrenör Adnan Yahşi, Türkiye'de denenmeyen bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.  Yahşi, "3 yıldır Süper Lig'de Gaziemir'i İzmir'i ve Ege'yi temsil eden tek takımız. Küçük bir ilçe kulübü olarak bunun sorumluluğunu taşıyoruz. 4. senede de İzmir'i temsil etmeye hak kazandık. Bu sene Belediye Başkanımız Halil Arda'nın bir ricası oldu. Takımı mümkün olduğu kadar İzmirli oyunculardan kurmamızı istedi. Biz de şehir dışından gelen sporcularımızla yollarımızı ayırdık. Takımı tamamen İzmirli sporculardan kurduk. Hiç bir Süper Lig takımının yapmadığı bir işe giriştik" dedi.

SPORCULARIN ÇOĞU ÖĞRENCİ

Gönderdikleri şehir dışındaki sporcuların hepsinin milli atletler olduğunu ve anında başka kulüplere transfer olduklarının kaydeden Yahşi, "Bursa Büyükşehir Belediyespor, Hande Güler ve Emine Kırdemir'ı kaptı. Futboldaki gibi bir yetiştirme bedeli almıyoruz. Atletizm kulüplerinin çok büyük bütçeleri yok. Sporcuların çoğu öğrenci. Yol paralarını ve harçlıklarını veriyoruz. Enka ya da Fenerbahçe gibi aylık 2 bin TL verebilecek bir ekonomimiz yok. Şehirler arası bir organizasyona gittiğimizde belediye, yeme-içme-barınma giderlerimizi karşılıyor. Biz de bölgedeki esnaftan burs adı altında destek almaya çalışıyoruz. Ana hedef Temmuz ayındaki Süper Lig yarışları, ancak oraya gelene kadar ara hedeflerimiz var. Salon Türkiye şampiyonası, açık Türkiye Şampiyonası, Olimpik denemeler ilk akla gelenler. 10-12 yarışa katılıp Süper Lig'e hazır hale geleceğiz" cümlelerini kullandı.

Yabancı yasağının çözümünü buldular

"Süper Lig'deki hiç bir takımın sadece kendi şehrinden sporculardan kurulu bir kadroyla mücadele etme gibi bir düşüncesi yok" diyen tecrübeli antrenör Adnan Yahşi, "Federasyon pandemiden 1 yıl önce yabancı sporcular yarışamayacak kuralı çıkardı. Takımlar da çözüm olarak yabancıları Türk vatandaşlığına geçirdiler ama sonuçta yine yabancılar yarışıyor" dedi. İzmirli sporcu kadrosunu da şöyle sıralayan Adnan Yahşi, " Sırıkla atlamada Serap Doğan, Aybüke Bingöl ciritte ve diskte, gülle ve diskte Sevgi Şen, uzun mesafede Tülin Okyay, Hacer Uslu, Ayşe Bayram, engelde Buket Katya Orhonsayın, Şerife Uysal,Cennet Dilan Gökçe, Ecem Güler hepsi İzmir'de ikamet ediyor. 2004 doğumlu sporcumuz da var 52 yaşında da. Abla-kardeş gibiler. Tam bir aile ortamı var. 4 Gaziemirli var. Çiğli de de oturan var, Bornova'dan gelen de. Liglerde ilk defa böyle birşey yaşanacak" cümlelerini kullandı.

İlçe Stadı yenilendi

Gaziemir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Semih Kalfa, sadece İzmirli  sporcu oynatma vizyonunun Türkiye'de spora örnek olması gereken bir özellik olacağını ifade etti. Kalfa, "Biz de neden bir Altınordu olmayalım. Bunun için Süper Lig'de kalmamız gerekiyor. Atletizm finallerinin Atatürk Stadı'nda yapılması çok iyi oldu. Federasyonla ilişkilerimiz ve İzmir'deki spor camiasında tanınırlılığımız oldu. Aslında çok yetenekli gençlerimiz var. Malesef Türkiye'de spor, gençlerin karnını doyurmuyor. Spor ve iş birbirini tamamlamıyor. Biz bunları sağlamaya çalışıyoruz. Cüzi ama bazı destekler sağlıyoruz. İlçe stadımızı yeniledik. Eskisinden daha iyi oldu. Pisti onardık. Yazın bir kaç ekleme daha yapacağız. Tam anlamıyla profesyonal bir saha olacak. Böylece yetiştirici ve yarışmacı anlamında güzel bir tesisimiz olacak" dedi.

Tülin Okyay: Gençler bayrağı bizden alsın

Gaziemir Belediyesi Kadın Atletizm takımının en tecrübeli sporcularından Tülin Okyay 42 yaşında. Orta mesafe koşusu ve triatlon yaptığını belirten Okyay, " Koşuya Adnan Hoca'yla başladım. Gaziemir'i ve sporu seviyorum. Takım içinde bulunmaktan çok mutluyum. İmkanlarımız kısıtlı ve  zorlu bir mücadele olacak. İzmirli sporcularla yapabildiğimizin en iyisini yapacağız. Geçen sezon başarılı bir dönem geçirdik. Genç ve güçlü rakiplere karşı ligde kalmak önemliydi. Umarım arkamızdan genç sporcular yetişip bayrağı bizden alırlar" diye konuştu.

Gürler: Amazonlar lakabını hakedeceğiz

Takımın en genç atletlerinden 19 yaşındaki Ecem Gürler, 100-200 metre ve bayrak yarışlarında takımı temsil ediyor. 1 yıldır bu takımda olan ve Bornova'da ikamet eden Gürler, " Sadece İzmirliler'den oluşmamız çok hoş. Bir ilke imza atacağız. Gaziemir'in Amazonları lakabını hakederek İzmirli kızların gücünü tüm Türkiye'ye göstermeyi amaçlıyoruz. Adnan Hoca sayesinde kendimi dahada geliştirerek takımıma katkı sağlamayı hedefliyorum" dedi.

Gökçe: İzmir kadının farkını göstereceğiz

19 yaşındaki uzun atlama ve 400 metre koşucusu Cennet Dilan Gökçe, bu yapılanmayla diğer takımların da kendilerinden esinleneceğini ifade etti. Gökçe, " Fenerbahçe, Beşiktaş gibi takımlar devşirme yabancılarla oynuyor ve Türkiye'nin en iyi sporcularını topluyorlar. Yarışmalarda bir ayrımcılık oluyor. Biz takımımıza güveniyoruz. İzmir kadınının güzelliğini ve gücünü Süper Lig'de göstereceğiz" cümlelerini kullandı.

Göçmen nüfüsü Gaziemir'in avantajı

Takımın altyapı antrenörü Fırat Koç, 10 öğrenciyle altyapı çalışmalarına başladıklarını, şimdi ise 100'ün üzerinde genç atlete eğitim verdiklerini kaydetti. "Bütçe olarak diğer rakiplerle aramızda uçurum olsa da mücadelemizle 3 yıldır zoru başardığımızı gösterdik" diyen Koç, "Yeni sezonda ligde kalmak hedefimiz. Göçmen nüfusun Gaziemir'de çok olması, fiziksel ve teknik açıdan bizim avantajımız. Bu olanaktan yararlanmamız lazım" dedi. Yardımcı antrenör Ozan Özen ise, " İlkokuldan beri Adnan Yahşi Hoca'nın yanındayım. 10 yıl boyunca atletizm ve hentbolda Gaziemir adına yarıştım. Şimdi atletizmde yardımcı hocalık yapıyorum. Her zaman ilkler unutulmaz bizde İzmirli sporculara imkan verilirse güzel şeyler başarabileceğimizi göstereceğiz" şeklinde konuştu.