2018 Dünya Kupası'nın şampiyonu Fransa, planlı şekilde altyapıya yaptığı yatırımın meyvesini dünyanın en büyüğü olarak aldı. 2016'da Avrupa Şampiyonluğunu finalde kaybeden "Maviler" bu kez mutlu sona ulaştı.

Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası'nın finalinde Hırvatistan'ı 4-2 mağlup ederek şampiyon olan Fransa, planlı bir şekilde altyapıya eğilmenin meyvesini dünyanın en büyüğü olarak aldı.
Ülke politikası olarak altyapıya yaptığı yatırımla elinde 4 milli takım çıkaracak oyuncu havuzu bulunan Fransa'da bu yıl 171 oyuncu, altyapılarından yetiştikleri kendi takımlarında forma şansı buldu. Fransa'da her kulüp altyapısından yetişen ortalama 8,5 futbolcuya A takımda yer verdi. Yerli futbolcuya önem vermesinin karşılığını alan Fransızlar, 2018'de mutlu sona ulaşmayı başardı. 1998'de Dünya, 2000'de Avrupa Şampiyonu olan, 2006'da Dünya Kupası'nda final oynayan altın jenerasyondan sonra yaşanan duraklama devri dünya şampiyonluğuyla bertaraf edilmiş oldu.

Mbappe Monaco ürünü


Paris Saint Germain, Marsilya, Monaco ve Lyon başta olmak üzere altyapıya önem veren Ligue 1 ekipleri, özkaynağa değer vermesinin ödülünü dünyanın en iyisi olarak aldı. Turnuvanın en yetenekli genç oyuncusu ödülünün sahibi olan Kylian Mbappe Monaco altyapısının ürünü. Henüz 19 yaşında dev kulüplerin peşinden koştuğu oyuncu, geçtiğimiz sezon başında Paris Saint Germain'e 120 milyon euro'ya transfer olmuştu. Final maçının adamı seçilen Antoine Greizman ülkenin küçük kulüplerinden Maconnais'te yetişti. Defansın başarılı isimleri Varane Lens, Umtiti Lyon'da parladıktan sonra Barcelona ve Real Madrid'in vazgeçilmezleri oldu. Başarısının tesadüf olmadığını kanıtlayan Fransızlar, altın döneminde olduğu gibi, kupaları seriye bağlamaya hazır görünüyor.


Deschamps: Zekice oynadık


Fransa'nın 2018 FIFA Dünya Kupası final maçında Hırvatistan'ı yenerek tarihindeki ikinci şampiyonluğu elde etmesi, ülke genelinde coşkuyla karşılandı. Fransa Milli Takımı Teknik Direktörü Didier Deschamps, maçın ardından basına yapığı açıklamada, bu başarıyı elde etmenin kolay olmadığını ve takım adına çok mutlu olduğunu belirterek, "Futbolcular için çok güzel ve harika bir şampiyonluk." dedi.Bu maçı futbolcuların oynadığını, bu yüzden bu zaferin onlara ait olduğunu belirten Deschamps, "Çok üstün bir oyun sergilemedik ama zekice oynadık, bu yüzden hak edildi." değerlendirmesinde bulundu.

Gönüllerin şampiyonu Hırvatistan


Adriyatik ülkesi, 3 milyonluk küçük bir ülke olmasına rağmen, Dünya Kupası'nda finale çıktı ve oynadığı hücum futboluyla herkesin sempatisini kazandı

Turnuvanın sürprizine imza atarak finale kadar yükselmeyi başaran ve kupayı Fransa'ya kaptıran
Hırvatlar, oynadığı göze hoş gelen futbolla gönüllerin şampiyonu oldu. 3 milyonluk küçük bir ülke olmasına rağmen, çıkardığı yıldız oyuncular ve sahada sergilediği hücum futboluyla taraflı tarafsız herkesin sempatisini kazanan Adriyatik ülkesi, tüm dünyada bir çok fan kazandı. Hırvat halkı da futbolcularını bağrına bastı. Hırvat basını, oyuncularını "Cesur yürek" yakıştırmasıyla övdü.
Jutarnji gazetesinin "Cesur yürek" başlığıyla yayımlanan haberinde, milli takımın bu tarihi başarı ile tüm Hırvat halkını onurlandırdığı kaydedildi. Hırvat futbolcuların, yenilginin ardından hüzünlü fotoğraflarının yayımlandığı gazetede, "Acılar çabuk geçer. Ebediyen yaşayacak olan bu gurur günlerinin anıları ve kutlamalar olacak." ifadeleri kullanıldı.

Hırvatistan genelinden buruk kutlama haberlerine de geniş yer veren Jutarnji'de, "Yüz binlerce insan sokakları ve meydanları doldurdu. Hırvatistan yanıyor. Bu illüzyon değil, fantezi." değerlendirmesinde bulunuldu. Kırmızı-beyazlıların tarihi başarısında önemli payı olan teknik direktör Zlatko Dalic'e de övgü dolu yorumların yer aldığı gazetede, Dalic'in alçakgönüllü ama büyük bir insan olduğu ifadeleri yer aldı. Vecernji gazetesi ise "Bizim altınımız sizsiniz" başlıklı haberinde, tüm Hırvatistan'ın dünya ikinciliğini kutladığını belirtti. Gazete, Moskova'daki coşkuyu VAR kararının bozduğunu savunurken, "Milli takımla sadece gurur duymayalım, onlardan bir şeyler öğrenip Hırvatistan'ı değiştirelim." yorumuna yer verdi.

Dünya Kupası ev sahibine yaramıyor


Futbolda FIFA Dünya Kupası'nda geride kalan 21 finalin sadece 6'sında ev sahibi takımlar şampiyon oldu. Uruguay, İtalya, İngiltere, Batı Almanya, Arjantin ve Fransa, evlerinde kupa kazanan takımlar oldu. Uruguay'da 1930 yılında başlayan Dünya Kupası, bugüne kadar 21 kez düzenlendi. Bu 21 kupada ev sahibi ülkeler 6 kez mutlu sona ulaştı.Dünya Kupası'nın başlamasıyla ev sahibi ülkeler başarılı bir grafik çizdi. 1930'da Uruguay, 1934'te de İtalya, evlerinde düzenlenen şampiyonalarda taraftarlarına şampiyonluk sevinci yaşattı. İngiltere, 1966'da evindeki kupada ilk ve tek şampiyonluğunu alırken, Batı Almanya 1974'te, Arjantin 1978'de, son olarak da Fransa 1998'de seyircisi önünde şampiyon oldu.

Brezilya 2 kez kazanamadı


Son 5 Dünya Kupası'nda ev sahibi ülkeler şampiyonluğa ulaşamadı. Fransa 1998'in ardından, 2002'de Güney Kore ve Japonya'daki kupayı Brezilya, 2006 Almanya'dakini İtalya, 2010 Güney Afrika'dakini İspanya, 2014 Brezilya'dakini Almanya ve 2018 Rusya'dakini Fransa kazandı. Dünya Kupası tarihinde evlerinde final oynayıp kaybeden iki ülke milli takımı bulunuyor. Brezilya 1950'de, İsveç ise 1958'de ülkelerinde yapılan Dünya Kupası'nda final oynamalarına rağmen mutlu sona ulaşamadı. Brezilya, 1950'de statü gereği beraberliğin bile kendisine yettiği finalde, seyircisi önünde Uruguay'a 2-1 mağlup olup, tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaşma fırsatını tepti. İsveç ise 1958'deki finalde taraftarının karşısında Brezilya'ya 5-2 gibi farklı bir sonuçla yenilerek, ikinci oldu.

Yıldızlar hayal kırıklığı yaşattı


2018 FIFA Dünya Kupası'nda favori gösterilen milli takımların kadrolarında yer alan çok sayıda yıldız futbolcu, erken turlarda turnuvaya veda ederek hayal kırıklığı yaşadı.Türk asıllı futbolcular Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'ın kadrosunda yer aldığı Almanya, F Grubu'ndaki son maçında Güney Kore'ye 2-0 yenilerek gruptan çıkamadı ve büyük bir sürprize imza attı. Fark yaratan oyuncuları ve pasa dayalı hücum oyunuyla turnuvanın favorilerinden biri olan İspanya'da, Sergio Ramos, Deigo Costa, Gerard Pique ve Andres Iniesta gibi kupaya renk katan yıldızlar kupada üst turların heyecanını yaşayamadı. İspanya'nın Barcelona takımıyla kulüpler düzeyinde çok sayıda kupa zaferi yaşayan Lionel Messi, Arjantin Milli Takımı'yla Dünya Kupası şampiyonluğuna bu turnuvada da ulaşamadı. Arjantin'in kadrosunda yer alan Sergio Agüero 2, Angel Di Maria 1 kez rakip fileleri havalandırırken, Gonzalo Higuain ile sadece 23 dakika süre alan Paulo Dybala Rusya'dan gol atamadan ayrıldı. Dünya Kupası'nda 28 yıl aranın ardından yeniden boy gösteren Mısır, tüm maçlarını kaybederek A Grubu'nda son sırada yer aldı. İngiltere'nin Liverpool takımında geçen sezon sıra dışı bir performansa imza atarak dikkatleri üzerine çeken Muhammed Salah, takımının turnuvadaki iki golüne de imza atmasına rağmen puan almasını sağlayamadı.

Rusya yıl sonuna kadar vizeyi kaldırdı


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, FIFA Dünya Kupası için Rusya’ya gelen taraftarlara yıl sonuna kadar Rusya’ya girişte vize uygulanmayacağını duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya Kupası'nın sona ermesinin ardından sonra önemli açıklamalarda bulundu.
Putin, Rusya’nın muhteşem sayılabilecek bir organizasyon gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Dünya Kupası için Rusya’ya milyonlarca kişi geldi. Maçları izlemek isteyen taraftarlar yıl sonuna kadar özel işleri nedeniyle Rusya’ya gelmek zorunda kalabilir. Bundan dolayı Rusya olarak aldığımız karar doğrultusunda Dünya Kupası'nda maçları izleyen tüm taraftarlara yıl sonuna kadar Rusya’ya girişte vize uygulanmayacak” dedi. Milyonlarca kişinin Rusya’yı daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu söyleyen Putin, “Birçok insan artık ülkemiz hakkındaki fikirlerini değiştirdi. Bu bizim için önemli bir sonuç” şeklinde konuştu.


Gol kralı Harry, en iyi kaleci Courtois


Rusya’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nda şampiyonun belli olmasının ardından turnuvanın en iyileri de belli oldu. Turnuvanın en iyi oyuncusu Hırvatistan’ın finale kadar çıkmasında büyük rol oynayan Luka Modric seçildi. Modric turnuvada oynadığı 7 maçta 2 gol ve 1 asistlik performans sergiledi. Dünya Kupası'nın 'En İyi Genç Oyuncusu' ödülünün sahibi ise Fransa’nın 19 yaşındaki yıldızı Kylian Mbappe seçildi. Mbappe turnuvayı 4 golle tamamladı. Başarılı futbolcu finalde de Hırvatistan ağlarını 1 kez havalandırdı ve Pele'nin Dünya Kupası finallerinde gol atan en genç futbolcu unvanına da ortak oldu. En iyi kalecisi de Belçika’nın file bekçisi Thibaut Courtois oldu. Courtois, oynadığı 7 mücadelede kalesini 6 kez gol kapatamadı. 26 yaşındaki file bekçisi 3 kez de gol yemeden maçı tamamladı. Final maçının adamı ise Fransız hücum oyuncusu Antoine Griezmann seçildi. FIFA Dünya Kupası’nın gol kralı İngiltere’nin yıldızı Harry Kane oldu. Kane rakip fileleri 6 kez havalandırdı.

Şampiyon oldu 170 milyonu kaptı


Rusya’da düzenlenen Dünya Kupası finalinde Hırvatistan’ı 4-2 yenerek şampiyonluğa uzanan Fransa, tarihinde ikinci kez dev kupayı müzesine götürdü. Fransa, Rusya’daki zaferinden sonra FIFA’dan 170 milyon TL para ödülünün de sahibi oldu. Fransa Futbol Federasyonu, futbolculara kişi başı 1.7 milyon TL prim verileceğini duyurdu.