Haber / Gökçe ADAR

30 Ekim 2020'de İzmir'de meydana gelen 6.9'luk depremde, Bayraklı ilçesi büyük ölçüde etkilenmiş, bölgede çok sayıda bina yıkılmıştı. Osmangazi Mahallesi'nde bulunan Yılmaz Erbek Apartmanı'nın yıkılma nedeni ise hafızalara kazınmıştı. Apartmanın zemin katında bulunan büyük zincir market için kolonların yıllar önce kesildiği iddia edilmiş, binanın yıkılmasının en büyük nedeninin ise bu kolon kesimi olduğu ileri sürülmüştü. Depremde yıkılan ve hasar alan binaların yerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yeni konutların yapılacağını müjdelemiş, geçtiğimiz hafta da depremzedelere anahtar teslimleri yapılmaya başlanmıştı. Diğer binalarda olduğu gibi Yılmaz Erbek Apartmanı alanında da yeni konut projesi tamamlanmış, konut alanı 5+1 olarak açıklanmıştı. İddiaya göre, yaklaşık bir kaç hafta önce, apartmanın zemin katında bulunan dairelerin duvarları, büyük bir zincir market şubesinin yeniden açılması için yıkıldı. Bölge halkının, iş makinelerine tepki göstermesi üzerine, iddiaya göre duvarları yıktıran müteahhit, “İzmir Valiliği'nin izni var” şeklinde bir yanıt verdi.

YÖNETMELİĞE AYKIRI

Söz konusu duvar yıkımının deprem yönetmeliğine aykırı olduğunu söyleyen Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, olası bir depremde binanın yeniden aynı yıkımla karşılaşabileceğini ifade ederek, böyle bir şeyin mümkün olamayacağını dile getirdi. Kahraman, “Depremden hiç mi ders alınmadı? Olmayacak bir şeyin oldurulması gibi bir durum. Ben yaptım oldu, hikayesinin görünür olması” dedi. Yönetmeliği hatırlatan Kahraman, şöyle konuştu: “Deprem Yönetmeliği'nde, 'B1-Komşu Katlar Arası Dayanım Düzensizliği (Zayıf Kat): Betonarme binalarda, birbirine dik iki deprem doğrultusunun herhangi birinde, herhangi bir kattaki toplam etkili kesme alanının, bir üst kattaki toplam etkili kesme alanına oranı olarak tanımlanan Dayanım Düzensizliği Katsayısı 0.80’den küçük olması durumu' şeklinde bir ifade yer alıyor. Bu, şu demek: Zemin katta yapılacak duvarlar, üst katta yapılacak duvar oranı 0.80'den küçük olamaz. Yani bu, siz o duvarı yıkamazsınız demek. Yukarıda kullanılan duvar alanının en az yüzde 80'i kadar zemin katta duvar yapmanız lazım. Kimse kafasına göre duvar yıkamaz. Hele hele deprem olmuş bir bölgede böyle bir şey asla yapılamaz. Yönetmelik, duvar yıkılmasına izin vermiyor.”

'KABUL EDİLEMEZ'

Yönetmelikteki, 'Konut yüksekliğiyle, dükkan kat yüksekliği arasında fark bulunmalı' maddesini de hatırlatan Kahraman, “Yönetmelik, dükkan yüksekliğiyle normal kat yüksekliği arasında fark vardır diyor. Daire olarak yapılmış bir konutun, duvarları yıkılarak dükkana çevrildiğinde kat yüksekliği asla kurtarılamaz” diye konuştu. Konuyla ilgili boşlukların olduğunu dile getiren Kahraman, “Eğer dükkan yüksekliğinin artırılması planlandıysa, yumuşak kat sorunu nasıl çözülecek? Duvar yıkıldıktan sonra cıvık katlara güçlendirme yapıldı mı? Yapılacak mı? Zemin kata güçlendirme uyguladın mı? Bu sorulara cevap bulmadan, değişiklik yapılması kabul edilir değil. Zaten bu soruların hiç birinin yanıtının olması mümkün değil. Bir binanın altındaki daire, dükkana çevrilemez” ifadelerini kullandı.