İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, kış aylarının gelmesiyle birlikte solunum yolu viral enfeksiyonlarının arttığını ve özellikle 65 yaş üstü ve 7 yaş altı kişiler için riskli olduğunu söyledi. Şener, yurttaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Diş Beyazlatma ve Protez Jel Tırnak Kitlerinde Tehlike: Zararlı Kimyasallar Tespit Edildi! Diş Beyazlatma ve Protez Jel Tırnak Kitlerinde Tehlike: Zararlı Kimyasallar Tespit Edildi!

Solunum yolu viral enfeksiyonları nelerdir?

Solunum yolu viral enfeksiyonları, burun, boğaz, gırtlak, bronş ve akciğer gibi solunum yollarını etkileyen virüslerin neden olduğu hastalıklardır. Bu hastalıklar genellikle kış aylarında daha sık görülür ve bulaşıcıdır. Solunum yolu viral enfeksiyonlarına neden olan virüsler arasında grip, nezle, RSV, domuz gribi, koronavirüs ailesi ve Covid-19 sayılabilir. Bu virüslerin belirtileri arasında ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı bulunmaktadır.

Solunum yolu viral enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?

Solunum yolu viral enfeksiyonlarının kesin bir tedavisi yoktur. Genellikle belirtilere yönelik destekleyici tedaviler uygulanır. Ateş düşürücü, ağrı kesici, öksürük şurubu, burun spreyi gibi ilaçlar kullanılabilir. Bol sıvı almak, dinlenmek, sigara içmemek, nemli ve temiz bir ortamda bulunmak da faydalı olabilir. Antibiyotiklerin solunum yolu viral enfeksiyonlarında herhangi bir yararı yoktur. Ancak bazı durumlarda bakteriyel bir enfeksiyonun eklendiği düşünülürse doktorun önerisiyle antibiyotik tedavisi başlanabilir. Ayrıca, grip gibi bazı solunum yolu viral enfeksiyonlarının önlenmesi için aşı yapılması da mümkündür.

Solunum yolu viral enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz?

Solunum yolu viral enfeksiyonlarından korunmak için bazı önlemler almak gerekir. Bunlar şunlardır:

  • Elleri sık sık su ve sabunla yıkamak veya alkol bazlı el dezenfektanı kullanmak.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnu tek kullanımlık mendille kapatmak veya dirseğin iç kısmını kullanmak.
  • Ateş, öksürük, burun akıntısı gibi belirtileri olan kişilerle yakın temas etmekten kaçınmak.
  • Maske takmak, sosyal mesafe kurallarına uymak ve kalabalık ortamlardan uzak durmak.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek, yeterli uyumak, egzersiz yapmak ve stresten uzak durmak.
Kaynak: HABER MERKEZİ