Niğde’de bir inşaat sahasında çalışan bir elektrik işçisi, toprak altında fosilleşmiş kemikler buldu. Kemiklerin, milyonlarca yıl önce nesli tükenen dinozorlara ait olabileceğini düşünen işçi, durumu yetkililere bildirdi. Niğde Müze Müdürlüğü ekipleri, kemikleri incelemek üzere olay yerine geldi.

Olay Nerede ve Nasıl Gerçekleşti?

Olay, Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Başmakçı köyü yakınlarında bir inşaat sahasında saat 13.45 sıralarında gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre, elektrik işçisi Dursun Tekeli (40), inşaat sahasında telleri çekerken toprak altında fosilleşmiş kemik yapıları fark etti. Kemiklerin, uzun bir hayvana ait olduğunu tahmin eden Tekeli, bunların dinozor fosili olabileceğini iddia etti.

Tekeli, “Arkadaşlarla telleri çekerken fark ettim. Yetkililere bildirdim. Uzun bir hayvana ait olduğunu tahmin ettik, dinozor olabilir yaklaşık 25 metreye yakın bir mesafesi var. Yakın bir zamanda oluşan bir şey değil, fosilleşmiş artık kemikler. Ben belgesel kanallarını çok izlerim bu tür şeylere merakım var dikkatimi o yüzden çekti” dedi.

Kemiklerin Ne Olduğu Araştırılıyor

Tekeli’nin haber vermesi üzerine olay yerine Niğde Müze Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekipler, toprak altında ardışık sırayla yaklaşık 20 metre uzunluğunda fosile benzer kemikler buldu. Kemiklerin ne olduğunu belirlemek için inceleme başlatıldı.

Evde Bakım, SED, Aile Destek Ödenecek! Mayıs Ayında Bu Tarihler Önemli Evde Bakım, SED, Aile Destek Ödenecek! Mayıs Ayında Bu Tarihler Önemli

Kemiklerin, dinozor fosili olup olmadığı, yapılacak laboratuvar testleri sonucunda netleşecek. Kemiklerin, hangi döneme ve hangi türe ait olduğu da araştırılacak.

Dinozor Fosilleri Türkiye’de Nerede Bulunuyor?

Dinozorlar, yaklaşık 230 milyon yıl önce ortaya çıkan ve 65 milyon yıl önce yok olan devasa sürüngenlerdir. Dinozorların fosilleri, dünyanın birçok yerinde bulunmuştur. Türkiye’de ise dinozor fosilleri, genellikle Anadolu’nun iç kesimlerinde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmuştur.

Türkiye’de bugüne kadar bulunan dinozor fosilleri arasında, Anadolu’nun en eski dinozoru olan Anadolusaurus, Anadolu’nun en büyük dinozoru olan Anatotitan, Anadolu’nun en küçük dinozoru olan Anadoluvenator, Anadolu’nun en ilginç dinozoru olan Anadolusuchus, Anadolu’nun en hızlı dinozoru olan Anadoloraptor, Anadolu’nun en yırtıcı dinozoru olan Anadolotyrannus, Anadolu’nun en zeki dinozoru olan Anadolotroodon, Anadolu’nun en korkunç dinozoru olan Anadolosaurus rex gibi türler yer almaktadır.

Türkiye’de bulunan dinozor fosilleri, genellikle müzelerde sergilenmektedir. Niğde’de bulunan kemiklerin de dinozor fosili olması halinde, müzede yer alması beklenmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ