SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nı yöneten Prof. Dr. Nevhiz Gündoğdu, sigarayı bırakma kararının ardından vücudun olağanüstü yolculuğuna ışık tutuyor. Sağlığın ön planda olduğu bir dönemde, son sigarayı söndürmenin dönüşümsel etkilerini anlamak, hem motive edici hem de aydınlatıcı olabilir.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Hangi Değişiklikler Gerçekleşir?

Dünya Sigarayı Bırakma Günü olan 9 Şubat vesilesiyle Doç. Dr. Nevhiz Gündoğdu, sigaradaki nikotinin vücuttan atılmasının tat ve koku duyusunu daha da artırdığını bildirdi.

Sigara içenlerin, içmeyenlere göre solunum enfeksiyonlarına daha yatkın olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Gündoğdu, sigaranın akciğerlere ve solunum yollarına ciddi zararlar vererek kronik bronşit, amfizem, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi kronik hastalıklara yol açtığını belirtti.

Doç. Dr. Gündoğdu, sigara dumanından arınmış akciğerlerin, sigarayı bıraktıktan 12 saat sonra çok daha iyi çalıştığını ifade ederken şunları ekledi:

"Sigarayı bırakmak, sosyal hayatta da olumlu değişiklikler getirir, yiyeceklerin lezzetinden koku duyusuna kadar. Sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra bile önemli bir iyileşme ve rahatlama hissedilir. İkinci gün, koku ve tat duyularında keskin bir artış fark edilir. Üçüncü gün solunum kolaylaşır ve zamanla sağlığınızı yeniden kazanabilirsiniz. Evler ve arabalar gibi ortamlardaki hava daha temiz olur. Ayrıca, bağımlılığın neden olduğu endişe azalır, fiziksel rahatlama hissi artar."

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Hangi Değişiklikler Olur?

Sigarayı bıraktıktan sonraki vücuttaki değişiklikler, hem kısa hem de uzun vadede sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterir. İşte sigarayı bıraktıktan sonra vücutta meydana gelen bazı değişikliklerin genel zaman çizelgesi:

  • 20 dakika sonra, kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar.
  • 12 saat sonra, kanınızdaki karbon monoksit seviyesi normal seviyelere düşer, bu da kanın oksijeni daha etkili bir şekilde taşımasını sağlar.
  • 24 saat sonra, kalp krizi riski azalmaya başlar.
  • 2-3 gün sonra, nikotin vücuttan atılır. Tat ve koku duyuları iyileşmeye başlar.
  • 1 ay sonra, akciğer fonksiyonları iyileşir. Öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır.
  • 3-9 ay sonra, solunum yollarındaki tıkanıklıklar azalır ve akciğer fonksiyonu yaklaşık %10 artar.
  • 1 yıl sonra, kalp hastalığı riski, hala sigara içen birinin yarısı kadar olur.
  • 5 yıl sonra, ağız, boğaz, yemek borusu ve mesane kanseri riski yarı yarıya azalır. Felç riski, sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye düşebilir.
  • 10 yıl sonra, akciğer kanserinden ölme riski, sigara içen birinin yarısına düşer. Pankreas ve gırtlak kanseri riski de azalır.
  • 15 yıl sonra, koroner kalp hastalığı riski, hiç sigara içmemiş biriyle eşit hale gelir.

Sigarayı bırakmanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri, sigarayı bırakma kararından hemen sonra başlar ve zamanla artar. Sigarayı bırakmak, her yaşta sağlık için en iyi kararlardan biridir ve vücudun kendini iyileştirme kapasitesi oldukça etkileyicidir.

Bu bilgiler genel bir rehber olarak sunulmuş olup, bireysel farklılıklar olabileceğini hatırlamak önemlidir.

Sigarayı bırakma sürecinde destek ve rehberlik için sağlık profesyonelleriyle görüşmek faydalı olacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ