Utku ÇELİK- Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca, son dönemde yaşanan asker ölümlerini ve devam eden operasyonları sorgulamak amacıyla Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'e yönelik önemli sorular yöneltti.

Karaca, Milli Savunma Bakanının yanıtlamasını talep ettiği sorularını içeren bir önerge hazırlayarak, Kürt sorununun çatışma ve savaşla çözülemeyeceğini vurguladı. Özellikle, bu politikaların kaç yoksul aile çocuğunu daha kurban edeceği noktasında önemli bir soru yöneltti.

Asker Ölümleri ve Politika İlişkisi

Karaca, Bakanlığın resmi açıklamalarına referansla yaklaşık 40 yıldır devam eden çatışmalarda binlerce gencin yaşamını yitirdiğini belirtti. Özellikle, Pençe-Kilit Harekatı'nda 113 askerin hayatını kaybettiği resmi makamlarca açıklanmış olmasına rağmen, Bakanlığın her defasında "son terörist kalıncaya kadar operasyonlara devam edileceği’ şeklinde açıklamalar yapmıştır." yönünde açıklamalar yaptığına dikkat çekti.

Erdoğan ve Özgür Özel AKP Genel Merkezi'nde Erdoğan ve Özgür Özel AKP Genel Merkezi'nde

Karaca, ''Basına yansıyan asker ailesi görüntüleri, derin yoksulluğa dikkat çekmiş ve kamuoyunca geçmiş görüntüler de hatırlatılarak geçmişten bu yana hayatını kaybeden askerlerin yoksul aile çocukları olduğu bir kez daha gözler önüne serilmiştir'' dedi.

Karaca'nın Yönelttiği Sorular

EMEP'li Karaca, Bakan Güler'e yönelik şu soruları iletti:

  1. Kürt sorununun çatışma ve savaşla çözülemeyeceğinin anlaşılması için kaç on yıl daha geçmeli, kaç yoksul aile çocuğu daha bu müdahaleci-savaşçı politikalara kurban edilmelidir
  2. Bakanlığınızın bugüne kadar süren operasyonlarında hayatını kaybeden askerlerden kaçı bürokrat, milletvekili, bakan, cumhurbaşkanı, sermayedar çocuğudur?
  3. Bakanlığınızın uygulayıcısı olduğu savaş politikası; Türkiye halkının mı, iktidarınızın mı çıkarlarını savunmaktadır?
  4. SİHAve İHA üreticileri ile savaşçı politikalarınız arasında nasıl bir ilişki vardır? Savaşta devam ısrarınız, silah ve enerji tekellerinin kârı için midir?
  5. Ölümlerin durması, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için Bakanlığınız adım atacak mıdır?
Kaynak: Utku ÇELİK