Credit Suisse ve UBS tarafından yayımlanan raporlara göre Türkiye'de gelir dağılımı ve servet adaletsizliği oldukça endişe verici boyutlarda. Avrupa ülkeleri arasında servet eşitsizliğinde ilk sırada yer alan Türkiye'de en zengin %1'lik kesim servetin %39,5'ine sahip. Bu durum, emekçilerin yoksullaşmasına ve refah seviyesinin düşmesine yol açıyor.

Halkın Servet Azalırken, Zenginler Zenginleşiyor

Raporda dikkat çeken bir diğer bulgu ise halkın büyük bir bölümünün çok az servete sahip olması. 2022 yılında Türkiye'de halkın %71'inin 10 bin dolardan az serveti bulunuyor. Bu da Avrupa'da açık ara zirvede yer almak anlamına geliyor. Buna karşın, en zengin %10'luk kesim servetin %69,8'ine sahip. Bu durum, gelir adaletsizliğinin ve servet birikiminin artan bir şekilde emekçiler aleyhine işlediğini gösteriyor.

Yetişkin Başına Düşen Servette Son Sıradayız

Euronews'in derlediği rapora göre yetişkin başına düşen servette de Türkiye hem ortalama hem de ortanca göstergelerinde açık ara son sırada yer alıyor. Türkiye'de yetişkinlerin ortalama serveti 16,7 bin avro iken, zirvede 650,7 bin avro ile İsviçre var. Yetişkin başına düşen ortanca servette ise durum daha da vahim. Türkiye'de bu miktar sadece 5,2 bin avro. Bu da Avrupa'da en düşük seviye olarak karşımıza çıkıyor.

Bakan Kacır Her yıl 300'den fazla teknoloji girişimcisine 900 bin lira destek oluyoruz Bakan Kacır Her yıl 300'den fazla teknoloji girişimcisine 900 bin lira destek oluyoruz

2023'te Makas Daha da Açıldı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2024 Ocak ayında açıkladığı "Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması" sonuçları da gelir dağılımındaki bozulmanın 2023'te hızlanarak devam ettiğini gösteriyor. En üst gelir grubundaki %20'lik nüfusun gelirden aldığı pay %50'ye yaklaşırken, en düşük gelire sahip %20'lik grubun aldığı pay azalarak %5,9'a geriledi. Bu veriler, gelir eşitsizliğinin her geçen gün arttığını ve emekçilerin yoksullaşmasının derinleştiğini açıkça ortaya koyuyor.

Editör: Kazim Bozkurt