Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ediyor.
Görüşmeler, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in ortak zam talebini 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunmasıyla başladı. Bu süreçte işçi ve işveren tarafları 16 Nisan, 24 Nisan ve 16 Mayıs tarihlerinde Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'nın (TÜHİS) ev sahipliğinde bir araya geldi.
İlk etapta idari maddelerin büyük bölümü müzakere edildi. Bu görüşmelerin ardından TÜHİS tarafından maliyet analizleri yapılırken, çalışmaların Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından değerlendirilmesinin ardından hükümetin işçi tarafına ilk teklifini sunması bekleniyor.
"Teklif pazarlık süreci için gerekli"
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taleplerini içeren taslağı 27 Şubat’ta hükümete sunduklarını hatırlatarak, o günden bu yana herhangi bir teklif gelmemesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi.
"Gözümüz Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tavrında, kulağımız TÜHİS'in çağrısında. Birçok iş yerinde grev sürecine yaklaşıyoruz. Mayıs ayı bitmeden ilk teklif kesinlikle masaya gelmeli. Teklifin sunulması, pazarlık sürecinin başlaması için kritik öneme sahip. 600 bin işçi, aileleriyle birlikte yaklaşık 2-3 milyon kişi bu teklife odaklanmış durumda. Hükümetten beklentileri karşılayacak bir teklif bekliyoruz."
Yüzde 50 zam ve refah payı talebi
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in ortak hazırladığı teklif taslağında, günlük en düşük ücretin 1800 liraya çıkarılması, ardından 2025'in ilk altı ayı için yüzde 50, sonraki altı aylık dönemlerde ise yüzde 25 oranında zam yapılması, bu zamların üzerine ayrıca yüzde 10 refah payı verilmesi talep ediliyor.
Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, yaklaşık 600 bin işçinin yanı sıra diğer kamu sözleşmelerini de etkileyen bir metin olması bakımından büyük önem taşıyor. Bu protokol, yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi gibi özel sektör sözleşmeleri açısından da belirleyici olacak.