Dini pratiklerde yapılan hatalar, kişilerin dini konularda araştırma yapmasına neden oluyor. Özellikle sehiv secdesi gibi konular, merak edilenler arasında yer alıyor. İşte sehiv secdesi hakkında bilmeniz gerekenler...

Sehiv Secdesi Nedir?

Sehiv secdesi, namaz sırasında yapılan hataları düzeltmek için gerçekleştirilen bir düzeltme ritüelidir. Namazda unutulan bir rüknün geciktirilmesi, tekrarlanması veya öne alınması, ya da bir vacibin terk edilmesi, geciktirilmesi veya değiştirilmesi durumlarında hatanın telafi edilmesi için sehiv secdesi yapılması gereklidir.

Sehiv Secdesi Nasıl Yapılır?

Sehiv secdesi, namazın son oturuşunda tahiyyât okunarak sağ tarafa selam verilir ve ardından tekbir alınarak secdeye varılır. Secdede üç kez "Sübhâne rabbiye’l-a‘lâ" denilir. Daha sonra tekrar tekbir alınarak oturulur, ikinci defa secdeye varılır ve yine üç kez "Sübhâne rabbiye’l-a‘lâ" denilir. Son olarak "Allahü ekber" denilerek oturulur ve "Ettehiyyâtü, Allahümme salli, Allahümme bârik ve Rabbenâ..." duaları okunarak önce sağa, sonra sola selam verilir.

Sehiv secdesine geçmeden önceki oturuşta duaların okunması caizdir. Sehiv secdesinin her iki tarafa selam verdikten sonra da yapılması mümkündür ancak cumhur, sadece sağ tarafa selam verildikten sonra yapılmasını tercih etmektedir. Cemaatle kılınan namazlarda, cemaatin yanlışlıkla dağılmaması için yalnız sağ tarafa selam verildikten sonra sehiv secdesi yapılması daha uygun görülmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ