MERT YASİN ALPDÜNDAR- İzmir’in Bayraklı ilçesinde kısa süre içerisinde açılması beklenen Bayraklı Şehir Hastanesi hakkındaki tartışmalar devam ediyor. Özellikle İzmir’de yıllardır hizmet veren devlet hastanelerinin Bayraklı Şehir Hastanesi’ne taşınacak olması meslek kuruluşları ve sendikalar tarafından eleştiriliyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, sürecin nasıl ilerlediğine dair kamuoyunun bilgilendirilmediğini söylerken, Bayraklı Şehir Hastanesi’nin verimli olarak nasıl kullanılacağına dair kamuoyu ile şeffaf olarak paylaşılması gerektiğinin altını çizdi. Kaynak, “Şehir Hastanesi’nin tam kapasite çalışması halinde günlük olarak 75 bin civarında insan trafiğinin ortaya çıkacağını varsayıyoruz. Böyle bir hastanenin tam çalışması için 2 bin 500 hekim ve en az 3 bin 500 civarı hemşireye ihtiyaç var. Bunun dışında 60’a yakın farklı meslek gruplarından personele ihtiyaç var. Dolayısıyla burada çok ciddi bir insan trafiği olacak. Böyle bir trafiği kaldıracak altyapı olup, olmadığı da tartışma konusu.” dedi. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy ise “Kapatılması muhtemel hastanelerden hizmet alacak halk ne olacak? Bu durum İzmir’de bir sağlık krizine yol açabilir” dedi. 

‘BAZI HASTANELER KAPATILIP, BAZILARI KÜÇÜLTÜLECEK’

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yüzde 70 doluluk garantisini karşılamak için İzmir’de bazı hastanelerin kapatılıp, bazılarının da küçültüleceğini söylerken, “Bunun için de İzmir’de başlangıçtan itibaren 5 hastanenin ismi geçti. Bunlardan biri Bozyaka ve diğeri ise Tepecik Hastanesi. Bu iki hastanenin taşınma hazırlıkları yapılıyor. Bu taşınma olayından sonra da hekimler ve sağlık personelleri gidecek. Ama bugün itibariyle kaç hekim ve sağlık personelinin gideceğinin bilgisi yok. Bunlar bizlerle ve kamuoyuyla paylaşılmış değil. Konuşulan diğer hastaneler ise Behçet Uz, Alsancak Devlet ve Suat Seren olabilir ama bunlarla ilgili net bir bilgi yok.” diye konuştu. 

‘EN AZ 2 BİN 500 HEKİME İHTİYAÇ VAR’

“600 yatağın üstü hastanelerin işletilmesi çok verimsiz oluyor ama bu hastane işletilmesin diye bir düşüncemiz yok.” diyerek sözlerine devam eden Kaynak, “Ama bunun verimli olarak nasıl kullanılacağının şeffaf olarak paylaşılması gerekiyor. Bayraklı Şehir Hastanesi’nin tam kapasite çalışması halinde günlük olarak 75 bin civarında insan trafiğinin ortaya çıkacağını varsayıyoruz. Böyle bir hastanenin tam çalışması için 2 bin 500 hekim ve en az 3 bin 500 civarı hemşireye ihtiyaç var. Bunun dışında 60’a yakın farklı meslek gruplarından personele ihtiyaç var. Dolayısıyla burada çok ciddi bir insan trafiği olacak. Böyle bir trafiği kaldıracak altyapı olup, olmadığı da tartışma konusu.” diye vurguladı. 

‘KAMUOYU İLE BİLGİ PAYLAŞILMIYOR’

Yetkililerin süreç hakkında kamuoyuyla bilgi paylaştığını göremediklerini vurgulayan Süleyman Kaynak, “Örnek vermek gerekirse; Alsancak Devlet Hastanesi taşınacak mı? Kimse bilmiyor. Bunun taşınıp, taşınmayacağı konusunda net bir açıklama yapılmıyor. Taşınması ihtimal olan bütün hastanelerdeki çalışanlara ve buradan yararlanan halka karşı sorumlulukları var ama Hiç kimse bir yorumda bulunamadığı gibi herkes ölü taklidi yapıyor. Böyle bekliyor. Bir yerden birisi bir karar bildirsin de ona göre hareket edelim diye. Çünkü kimse sorumluluk almak istemiyor.” ifadelerini kullandı.

‘ULAŞIM NOKTASINDA SORUNLAR OLACAK’

Bayraklı Şehir Hastanesi’ne ulaşım noktasında da sorunlar olacağını söyleyen Kaynak, “Bayraklı’ya hangi trafik imkanıyla, hangi ulaşım imkanıyla gelebilecek? Bugün ulaşım insanların bütçesinde çok önemli bir yer tutmaya başladı. Evet. Yani bugün bir otobüse biniyorsunuz 12 lira veriyorsunuz.  Hasta ve yakınları açısından da ele aldığınız zaman hem fiziki olarak ulaşma problemleri hem de maddi olarak ulaşma problemlerinin çok büyük olacağını düşünüyoruz.” diye belirtti. 

‘BÜYÜK ŞİRKETLERE PARA AKTARMANIN BİR ENSTRÜMANI’

Kaynak, “Dolayısıyla işin aslı; Şehir hastaneleri diye tanımlanan bu proje aslında sağlık hizmeti verme hedefinden ziyade bazı büyük inşaat şirketlerine para aktarmanın bir enstrümanı. bir yöntemi gibi değerlendirilebilir. Yoksa o hastanelere verilecek iki yıllık kira ile hastanenin kendisi zaten amorti oluyor. Bundan sonra talebimiz başka şehir hastanelerinin yapılmamasıdır. Devletin kendi kaynaklarıyla daha verimli, daha küçük, çok sayıda, şehrin içerisinde yer alan hastanelere yatırım yapın. Bu şekilde bir sağlık hizmetinin verilmesi daha uygun olacaktır.” dedi. 

’HASTANELER YERİNDE DÖNÜŞTÜRÜLÜP HİZMET VERMEYE DEVAM ETMELİ’

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy ise “Yereldeki hastaneleri kapatmamak, bina olarak güçlendirilip, yerinde dönüştürülerek faaliyetlerine devam etmesi gerekiyor. Şehir Hastaneleri halkın sağlık alma hakkını engelleyecek bir uygulamadır. Bizim talebimiz şehir içindeki hastanenin bulunduğu şeklini, işlevselliği ve branşlarını koruyarak, bina olarak yenilenip, hizmet vermeye devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye belirtti. 

Uzmandan KKKA uyarısı: Vakaları artıyor Uzmandan KKKA uyarısı: Vakaları artıyor

İZMİR’DE SAĞLIK KRİZİNE YOL AÇABİLİR’

“Yeni hastanenin çalışanlara da iyi şeyler getireceğini düşünmüyoruz” diyerek sözlerine devam eden Yücesoy, “Çünkü sağlık çalışanlarının dinlenme yerlerinin oluşturulmadığı söyleniyor. Bunların mutlaka oluşturulması gerekiyor ve bu sürecin de takibinde olacağız.” sözlerini söyledi. 

 Kent içerisindeki hastanelerin kapatılmasının halkın sağlığa ulaşımında ciddi krizlere yol açabileceğini vurgulayan Yücesoy, “Kent içerisindeki hastanelerin kapatılması halkın sağlığa erişimini inanılmaz kısıtlayacaktır. Şehir hastaneleri yap-işlet-devret modeli ile yapıldı. Yüzde 70 doluluk garantisi verildiği söyleniyor. Yani sen şunu diyorsun; ‘ben halkı hasta yapacağım ve orayı dolduracağım’. Burada bir kamu yararı veyahut halkın sağlık hakkı gözetildiğini düşünmüyoruz.” diye konuştu. 

’BAYRAKLI’YA YENİ KADRO OLUŞTURULMALI’

Bayraklı Şehir Hastanesi’ne diğer hastanelerden hekim ve sağlık personeli taşınmayarak, burada yeni kadronun oluşturulması gerektiğini vurgulayan Yücesoy, “Kapatılması muhtemel hastanelerden hizmet alacak halk ne olacak? Bu durum İzmir’de bir sağlık krizine yol açabilir çünkü siz buradaki hastaları Bayraklı’ya yönlendirmek zorunda kalacaksınız. Dolayısıyla biz hastanelerin kapatılmayıp, Bayraklı Şehir Hastanesi’ne yeni bir kadro oluşturması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi. 

BOZYAKA'DA EYLEM VAR

İzmir'deki sağlık örgütleri ve STK’larda, yarın saat 12.00’da ‘Bozyaka Hastanesine Sahip Çıkıyoruz’  eylemi gerçekleştirecek. 

Kaynak: MERT YASİN ALPDÜNDAR