Ramazan ayında farklı bir beslenme şekline alışan metabolizmayı, bayram ve sonrasında doğru yönlendirmemiz gerekiyor. Özel Ege Şehir Hastanesi Beslenme Uzmanı Ali Mutlu, bayramda nasıl bir beslenme düzeninin izlenmesi gerektiğini anlattı.

Ramazan Bayramı'nda tutulan 17 saatlik oruç nedeniyle bayramda nasıl beslenilmesi gerektiği büyük önem taşıyor. Kilo almamak ve kendimizi rahat hissetmek için hafif yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir.

EN AZ 2 LİTRE SU


Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir.Su tüketimine dikkat etmek yavaşlayan metabolizmanızın canlanması için ilk dikkat etmemiz gereken noktadır.

SAĞLIKLI BİR KAHVALTIYLA BAŞLAYIN


Ramazan boyunca öğün sayısı azaldığı için özellikle bayram kahvaltıları atlanabiliyor veya börek, kızartma gibi ağır yiyeceklerin bulunduğu sofralar hazırlanabiliyor. Halbuki uzun süredir yavaşlayan metabolizmanızı canlandıracağınız öğün; sağlıklı bir kahvaltıdır. Kahvaltınızda peynir, zeytin, tam tahıllı yumurta ve söğüş sebzelerin bulunduğu sağlıklı ve keyifli bir bayram sabahına başlayabilirsiniz.

GEÇİŞTİRMEYİN


Ramazan’da öğün sayısının azalması ve akşam saatlerinde besin tüketiminin daha fazla olması nedeniyle bireyler bayramda öğün atlıyor. Yapılan hatalardan biri de bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlıları ve börekleri öğün olarak kabul etmek. Ancak böyle beslenmek daha hızlı acıkmaya, fazla kalori ve şeker alımına neden oluyor. Bununla birlikte sindirim problemleri de görülebiliyor. Bayram kilolarına da davetiye çıkarıyor. Ziyaretlerinizi yapmadan önce ana öğün zamanınız geldiyse hafif bir yemek bayram ikramlarında daha kontrollü olmanıza da yardımcı olacaktır.

BAKLAVA


Ramazan Bayramı’nda yapılan hatalardan biri de fazla miktarda baklava gibi ağır şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerleme tüketmek. Ramazan’da yavaşlayan metabolizmanızı düşünürseniz bayramda çokça şekerli gıda tüketiminiz size kilo olarak geri dönecektir.

Ramazan bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların (tatlılar, çikolata vb) tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.

Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler sunulmalıdır.

İÇECEK İKRAMLARINA DİKKAT


Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazla tüketimi vücudunuzda diüretik etki yapıyor. Bu da daha fazla sıvı kaybetmeniz anlamına geliyor. Çay ve kahvenin gün içinde çarpıntı gibi rahatsızlık hissi verdiğini unutmayın. Ayrıca bayram ziyaretlerinde ikram edilen çay ve kahveye eklediğiniz şekerle tatlı tüketiminizin devam etmiş oluyor. Bayramda 2-3 fincan çay ve kahveyi geçmemeye özen gösterin. Şekersiz içmeniz yararınıza olacaktır.