Kadınlarda akciğer kanserine bağlı ölümlerde 2030'a kadar yüzde 43 artış görülebileceği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2008-2014 yılları arasında 52 ülkedeki ölüm oranı veri tabanından derlenerek hazırlanan çalışmada, 2030 yılına kadar kadınlarda akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 43 artacağı tahmininde bulunuldu.

Araştırmayı yürüten ekipten Dr. Juan Carlos Martinez-Sanchez, yaptığı açıklamada, araştırmanın önemine dikkat çekerek, bu sayede sağlık uzmanları ve siyasetçilerin akciğer kanserinin sağlık ve ekonomi üzerine olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik küresel stratejiler geliştirebileceğini dile getirdi.

Massachusetts Hastanesinden tıbbi onkoloji uzmanı Dr. Lecia Sequist, çalışmanın giderek artan akciğer kanseri hakkındaki farkındalığı artırması açısından önemli bir çalışma olduğunu ifade etti.

Çalışmaya göre, özellikle yüksek gelir grubu ülkelerde akciğer kanserine bağlı ölümlerin düşük gelir grubu ülkelere göre daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.

DSÖ, 2015'te akciğer kanserine bağlı olarak yaklaşık 1,7 milyon kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Araştırmanın bulguları "Cancer Research" dergisinde yayımlandı. AA

AKCİĞER KANSERİ NEDİR?


Akciğerlerde anormal hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması sonucu bir kitle (tümör) oluşturması ile başlıyor. Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyüyor, daha ileriki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak organlara (karaciğer, kemik, beyin, vb) yayılarak hasara yol açıyor.

Akciğer kanserine neden olan sebepler arasında, sigara, asbest, hava kirliliği ve genetik yatkınlık yer almaktadır.

AKCİĞER KANSERİNİN NEDENLERİ


Sigara içmek, hem sigara içenlerde hem de sigara dumanına maruz kalan insanlarda akciğer kanserlerinin çoğuna neden olur. Ancak akciğer kanseri, sigara içmeyenlerde ve sigara dumanına uzun süre maruz kalmayanlarda da ortaya çıkar. Bu durumlarda, akciğer kanserinin açık bir nedeni olmayabilir.

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ


Akciğer kanseri tipik olarak en erken evrelerinde belirti ve semptomlara neden olmaz. Akciğer kanserinin belirtileri ve semptomları genellikle sadece hastalık ilerlediğinde ortaya çıkar.

Akciğer kanserinin belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

– Geçmeyen öksürük
– Kan tükürmek
– Nefes darlığı
– Göğüs ağrısı
– Ses kısıklığı
– Sebepsiz kilo kaybı
– Kemik ağrısı
– Baş ağrısı
– Yorgunluk ve halsizlik
– Yutma güçlüğü