Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin gerçekleştirdiği 1. Topluma Açık Sağlık Kongresi'nde gençlerdeki teknoloji bağımlılığına dikkat çekildi, son 10 yılda zeka puanının azaldığı vurgulandı

İZMİR'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi tarafından gerçekleştirilen 1. Topluma Açık Sağlık Kongresi, Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu'nda başladı. Kongrede gençlerdeki teknoloji bağımlılığına dikkat çekildi. Kongrenin ilk günü 'Ergenlik dönemi sorunları' konusunda bir sunum yapan Prof. Dr. Taner Güvenir, ergenlik döneminde kişinin her gün değişen vücuduna uyum sağlamaya çalıştığını anlattı. Psikolojik açıdan ergenliğe uyumun geç tamamlandığını anlatan Prof. Dr. Güvenir, “20'li yaşlara kadar yeni oluşuma uyum sağlamaya çalışır. Ergenlik dönemi ruhsal gelişim açısından kişiliğin oturduğu son dönemdir. Çocukluk döneminde yetiştiği ortam sağlıksızsa, ergenlik döneminde daha fazla sorunla karşılaşır. Hiçbir yaşam tecrübesi kazanmamış çocuklar, ergenlik döneminde bazı sıkıntılar yaşarlar. Eğitim sistemi çok bireyselleştiği için anne babalara bu konuda büyük rol düşüyor” diye konuştu.

10 YAŞINDA 5 CİHAZ

Prof. Dr. Şahbal Aras ise ailelere teknoloji bağımlılığının belirtileri hakkında bilgi verdi. Aras, yalnızca birkaç dakika diyerek bilgisayar başında saatler harcayan çocukların riskli grupta olduğunu ifade etti. Bazı çocukların teknoloji kullanımı için harcanan zaman hakkında yalan söylemeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Aras, “Ebeveynlerin üçte ikisinin medyada geçirilen zamanla ilgili kuralı yok. Çocuklar ise bir yandan ekran başında harcanan zaman için suçluluk duyuyorken, bir yandan da büyük bir zevk alır. Uzun süre teknoloji kullanmaktan kaynaklanan fiziksel sorunlar yaşayabilir. Bilgisayardan uzak kalınca gergin ve boşluktaymış gibi hisseder” dedi. 20. yüzyılın başından 1990'ların ortalarına doğru 10 yılda giderek artma eğilimi gösteren zeka puanının daha sonra düşmeye başladığını anlatan Prof. Dr. Şahbal Aras, bunun nedeninin okumayı ve sohbeti azaltan bilgisayar kültürünün yaygınlaşmasına bağladı, “10 yaşında bir çocuk, ortalama 5 ekrana ulaşabiliyor. Bunlar televizyon, bilgisayarlı oyun konsolu, akıllı telefon, internet ve video ile tablet. Yeni ekran teknolojileri akıllı tahta ve e-kitap. Onlara sunulan sanal gerçeklik ortadan kalkan doğal çevrenin yerini dolduramaz.”

Oyun atölyeleri hazırlandı

DEÜ Tıp Fakültesi'nde eski derslikler binasında düzenlenen 1'inci Topluma Açık Sağlık Kongresi'ne katılan vatandaşlar, sağlığa yönelik uygulamalar, sağlıklı yoğurt ve sirke yapımı, meme muayenesi, zehirlenmeler, diyabetik ayak bakımı gibi konuların anlatıldığı stantları ziyaret ederek bilgilendirildi. Türk Kanser Araştırma Vakfı'nın standının da bulunduğu kongrede, konferans salonunda Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin katılımıyla farklı konularda paneller düzenlendi. Kongreye çocuklarıyla birlikte gelenler için öğrenci grupları müzik eşliğinde oyun atölyeleri hazırladı. Kongre bugün de devam edecek.