Haber / Didar DEMİRCİ

Sağlıkta şiddet suçlarının önlenmesi ve Malpraktis davalarındaki haksızlıkların sona erdirilmesi için ilgili kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifinin meclise sunuldu ve Adalet Komisyonu’na sevk edildi. Söz konusu yasa teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Tarık Doğan, yasa teklifinin içeriğine dair bir sıkıntı olmadığını ancak söz konusu yasanın Katalog Suçları kapsamına alınmasının önemli olduğunu belirti. Doğan, şiddet suçunun da kapsam bakımından sınırlı kaldığına dikkat çekerek, “Yasa teklifi şu haliyle bizi tamamen korumuyor” dedi.

SÖZLÜ ŞİDDETİ KAPSAMIYOR

Doğan, söz konusu yasa teklifinin sadece yaralama suçu olarak tanımlandığını, yasa taslağında sözlü şiddete dair bir atıfta bulunulmadığını vurgulayarak, “Sözlü şiddetin de yani, tehdit hakaret küfür olgularının da belirtilerek, yasanın kapsamının genişletilmesi gerek. Kapsam çok sınırlı tutulmuş. Taslak metnin içerisinde, şiddet uygulayan şahsın ceza alması için yaralama eyleminin gerçekleşmesi gerektiği gibi bir anlam çıkıyor. Sıkıntı şu yaralama oldu ya da olmadı bu farklı bir şey. Öldürmeye teşebbüs var ama yaralamaya teşebbüsün de bu kapsam içerisinde değerlendirilmeyeceği muğlak. Sözlü şiddet uygulanması durumu da bu yasa kapsamına girmiyor anladığımız kadarıyla. Sadece yaralamaya yönelik olarak böyle bir ifadenin kullanılmış olması burada bir sıkıntıya neden oluyor” şeklinde konuştu.

CEZA 6’DA 1 ARTTI

Fiili şiddetten daha çok sözlü şiddetin olduğunu dile getiren Doğan, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan şahsın alacağı cezanın 6’da 1 oranında artırıldığını aktardı. Doğan, “Biri yaralama suçu işlerse 2 yıl eşittir 24 ay demektir. Bunun 6’da 1’i, 4 ay yapar. Yani sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişi 28 ayla yargılanacak demektir. Ama ya sözlü şiddet uygulanması? İllaki sağlık çalışanının fiziki olarak darp edilmesi gerekiyor şeklinde bir anlam çıkıyor. Bu kısmı eksik. Temel sıkıntı burada bu. Fiili şiddetten kat kat fazlası sözlü şiddet olarak devam ediyor. Eğer mecliste bu daha sonra değiştirilir bir şey yapılırsa bir şey diyemem ama şu haliyle bizi tamamen korumuyor” dedi.