İzmir'de 30 Ekim 2020'de yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremden sonra birçok kamu kuruluşunun yapılarının sağlamlığı tartışma konusu oldu. Hastaneler ve aile sağlığı merkezleri de riskli binaların başında geliyor. Balçova Eğitim Mahallesi'nde faaliyet gösteren 10 No’lu Aile Sağlığı Merkezi'nin bulunduğu binada 30 Mart 2023 tarihinden bu yana 'depreme dayanıksızdır' raporu bulunmasına rağmen sağlık hizmeti veriliyor. Binanın girişinde karot örneği alındığı için ortaya çıkan çatlaklar dikkat çekiyor. Hekimler ve hemşireler hastaların mağdur olmaması adına çalışmalarını sürdürüyor. Yönetmeliğe göre aile hekimlerinin, eğer taşınacaklarsa kendi maddi imkanlarıyla bir yer bulup kiralamaları gerekiyor. Balçova 10 No’lu Aile Sağlığı Merkezi de kısa süre önce kendine yeni bir sağlık alanı kiraladı ancak henüz taşınamadı. Tadilat süreci devam ediyor. Kira bedellerinin yüksekliği ve yine mekan içi tadilatın maliyetinin el yakması sebebiyle bu süreç 8 ay kadar uzamış durumda.


12 HASTANEDE YIKIM KARARI


Birlik Sağlık Sendikası Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Balçova'daki yıkım kararı verilen aile sağlığı merkezi gibi birçok merkezin olduğunu, bunun da ötesinde 12 devlet hastanesinde yıkım kararı bulunduğunu söyledi. Doğruyol, "İzmir, il olarak sağlık yatırımları konusunda üvey evlat muamelesi görüyor. Buca Devlet Hastanesi yeni yapıldığı halde tadilattan geçti. Su, elekrik tesisatı kötü. Zeminden nem alıyor. Hastaların ve doktorların can güvenliği yokken hizmet verilmeye devam ediliyor. Bir deprem olsa can verseler bunun vebalini kim ödeyecek" dedi. Levent ARIÖZ-Yavuz ÖZKAYA

Göztepe taraftarı, kutlamaya stat dışında da devam etti Göztepe taraftarı, kutlamaya stat dışında da devam etti

Doğruyol: Özel şahıslardan yer kiralamak sorun yaratıyor 

Ahmet Doğruyol, aile sağlığı merkezi sisteminde hatalar olduğunu, hekimlerin özel şahıslardan yer kiralamasının sorun yarattığını kaydetti. Doğruyol, "Aile hekimleri devlet personeli. Biz bunları neden özel mülklere yönlendiriyoruz? Doktorlarımız, ev sahipleriyle karşı karşıya geliyor. Yeri geliyor, tansiyon yükseliyor. Kiralar hızla arttı ve riskli binalardan çıkıp, kendi imkanlarıyla yeni sağlık ocağı açmaları imkansız hale geldi. Eski sağlık ocaklarının yenilenip, tekrardan halkın hizmetine sokulması şu anda en mantıklı olanı" diye konuştu.  


 

Aytun Çıray: Eski sağlık ocağı sistemine dönülmeli

Eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı eski İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, deprem konusundaki ihmalkarlığın devam ettiğini, hem afet yönetimi konusunda, hem de hastanelerin derhal yeniden yapılması için somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Çıray, "Özellikle Aile Sağlığı Merkezi sistemini yanlış kurdular. Özelleştirdiler. Çoğu zarar etti. Bekledikleri gibi bir kar elde edemediler. Sağlık hizmeti devletin görevidir, bu sistem değişmeli. Türkiye, tekrar çağa uyum sağlayarak sağlık ocakları sistemine dönmeli. 1. basamak sağlık hizmeti kamuya ücretsiz verilmeli" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Yavuz ÖZKAYA-Levent ARIÖZ