Van Gölü, küresel iklim değişikliği ve hava koşullarının etkisiyle yaşadığı su seviyesi düşüşü nedeniyle dikkatleri üzerine çekti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Van Gölü'nün su seviyesindeki 4 metrelik düşüşe yönelik özel bir komisyon oluşturdu.

Küresel Isınma ve Göldeki Değişimler

Türkiye'nin en büyük gölü olan ve yerel halk tarafından 'deniz' olarak adlandırılan Van Gölü'nün kıyı bölgelerinde, küresel ısınmanın etkisiyle ciddi bir çekilme gözlemleniyor. Göl, belirli periyotlarda iklim değişikliği ve hava koşullarından etkilenerek su seviyesinde düşüş yaşamaktadır.

ATV'de Heyecan Verici Bir Perşembe: 2 Mayıs 2024 Yayın Akışı ATV'de Heyecan Verici Bir Perşembe: 2 Mayıs 2024 Yayın Akışı

Sağanak Yağışa Rağmen Van Gölünde 4 Metre Su Çekildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kerem Yeğnidemir, Van Gölü için özel komisyon kurulduğunu ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile iş birliği içinde olduklarını ifade etti. Göldeki su seviyesinin ortalama 7 yılda bir düşüp normale döndüğünü ancak son zamanlarda bu periyodun uzadığını vurgulayan Yeğnidemir, 4 metreye varan düşüşe karşı önlem alınması gerektiğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Uyarılar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar ise iklim değişikliği bağlamında kıyıların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Deniz suyu ısınmasının denizlerin yükseleceği anlamına geldiğini söyleyen Kayapınar, iklim değişikliğinin dikkate alınarak yapılan tüm faaliyetlerin buna göre ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Haber Merkezi